Příprava na výrobu panenky – nákres a střih na panenku

V této kapitole se naučíme zhotovit si jednoduchý střih na panenku waldorfského typu.

Vezměme si tužku a papír a uděláme jednoduchý nákres

Pokud máme jasnou představu, jak by měla panenka vypadat, je dobré si panenku nakreslit. Samozřejmě v poměru 1:1.
S tímto obrázkem budeme moci porovnávat v průběhu výroby vznikající výrobek – hlavičku, proporce těla a pod. Nemusí to být žádné umělecké dílo – však ho také nikomu nemusíme ukazovat. Samozřejmě nám nic nebrání svou představu o panence v průběhu šití měnit.
Pro začátek doporučuji panenku šitou již oblečenou. Tělíčko bude jednodušší a můžeme se více soustředit na hlavičku. Zkušenější mohou ušít panenku oblékací – tělíčko i končetiny z tělového úpletu, které je pak třeba ušít oblečení. Pokud ještě nevíte, jak bude panenka vypadat, probrouzdejte si tu články o různých podobách panenky nebo galerii a inspirujte se.

Proporce jsou důležité

To, co dělá tento druh panenek tak půvabný, jsou lidské proporce. Zaměřme se na to pozorněji. Při šití vycházíme z proporcí dítěte – takové panenky jsou k pomazlení. Čím menší hlava v poměru k tělu – tím dospěleji panenka působí. Pro lepší představu se podívejme se na obrázek: vlevo dospělá postava, vpravo roční dítě.
http://ekopanenky.cz/wp-content/uploads/2017/09/3_1.jpg
Jak dítě roste, poměr se mění – hlava se vůči tělu změnšuje. Podívejte se na své děti a děti v okolí.
A nyní se znovu podívejte na svou skicu. Kolikrát se hlavička vejde to těla? Pokud si nevíte rady, zlatá střední cesta je 3x.
Hlava tedy tvoří 1/4 celkové výšky panenky, palce rukou leží na linii, kde začínají nohy. Další způsob jak ověřit proporce: noha panenky by měla dosáhnout na nos a obě ručky by se měly dotknou pod bříškem. Samozřejmě můžeme chtít vyrobit “starší” panenku nebo naopak malé miminko – poměr těla a hlavičky k tomu přizpůsobíme.

Střih

Podle toho, jak má panenka vypadat, si připravíme střih. V této fázi máme dvě možnosti, obě stejně funkční:
  1. Nejprve vyrobit hlavičku a podle ní zhotovit střih na tělo v příslušných proporcích.
  2. Nejprve vyrobit tělo a podle něj dokončit hlavu v patřičné velikosti.
(další možností je použití hotového střihu s přesně definovanou velikostí hlavičky, ale my jdeme o úroveň výš, že?)

Verze 1. – Tvorba základního střihu podle hotové hlavičky

  • Toto je střih na nahatou panenku, kterou budeme muset po ušití obléknout.

Například takovouto:

  1. Základ střihu na panenku je obdélník. Položte hlavičku panenky na list papíru a poznačte si šířku a výšku a změřte je.
  2. Šířka střihu těla je shodná s šířkou hlavy, délka je trojnásobek výšky hlavy. Kupříkladu hlava měří 7 cm na šířku a 8 cm na výšku, takže střih bude mít rozměry 7 cm na šířku x 24 cm na výšku.
  3. Obdélník rozdělte na polovinu čarou (na obdélníky 7×12 cm).
  4. Nově zakreslenou čáru opět rozdělte na polovinu a od jejího středu na obě strany vyznačte půl centimetru (linka je nyní rozdělena na části o rozměrech 3, 0,5, 0,5 a 3 cm). Vznikl rozkrok
  5. Na spodní sedmicentimetrové straně základního obdélníku také vyznačte polovinu a od ní na obě strany asi 1 cm (linka je rozdělena na úsečky 2,5, 1, 1 a 2,5 centimetru) Vyznačili jsme základ pro nohy.
  6. Vyznačené body rozkroku a konce nohou na spodní lince spojíme (tím nakreslíme nohy). Ještě dotvarujeme chodidla – v dolní části ukončíme nohy tím, že vykreslíme obloučky.
  7. Zakreslíme paži od horního okraje, mírně do obloučku. Zápěstí leží uprostřed obdélníku, palec na střední linii a šířka paže odpovídá polovině těla.
  8. Pokud budeme chtít panenku s výraznějším zadečkem, zakreslíme si ještě dílek zadnice. Zhruba 1 cm nad rozkrokem si narýsujeme od boku k boku linku. To bude místo, kde pak zadní díl rozstřihneme a všijeme zadeček. Místa, kde se linka kříží s bočními liniemi spojíme dvěma obloučky – horem a spodem vedeným. Vzdálenost mezi nimi určuje velikost zadečku.
  • Můžeme podobně nakreslit střih na oblečené tělíčko.

Střih děláme širší – oblečení také obvykle nenosíme úplně obtažené (pokud ovšem nejsme komiksoví superhrdinové). Bude mnohem jednodušší, v podstatě z obdélníků (triko s rukávy a další dva díly na nohy) příklad je zde.

Jak na to? Rukávy a tělo jsou z jednoho obdélníku, který podélně přeložíme. Uprostřed skladu vystřihneme otvor pro krk. Hlídáme proporce – délku paží (každá paže je zhruba 1/3, tělo ta zbývající). Nohy jsou dva obdélníky, nohavice jsou širší a pak se od místa sedu (rozkrok) zúží. Opět hlídáme proporce! Celková délka těla je trojnásobek výšky hlavičky. Zhruba polovina této hodnoty je délka od krku do rozkroku (a současně i délka paží), druhá polovina je délka nohou.
Kresleno od ruky pouze pro lepší představu:
  • Nebo tělíčko může být šité z jednoho kusu vcelku, kupříkladu takto:
 
Takový střih velmi snadno vytvoříme podle naší skici.
Pokud zvolíme tento způsob je důležité si uvědomit, jaký materiál použijeme – tkané látky nepruží, proto je potřeba udělat střih volnější.
Žádný z uvedených postupů neberme dogmaticky. Nikde není přesně uvedeno, jak má panenka vypadat. Pokud šijete přísně waldorfskou panenku, vzhled je definován zejména lidskými proporcemi, přirodním materiálem a pouze naznačeným obličejem s neutrálním výrazem. Pokud si šijete panenku jen tak podle fantazie, můžete se ještě víc vyřádit!

Verze 2. – Nejprve tělo, potom hlava

Tato varianta je vhodná pokud máme střih na tělíčko bez pokynů k hlavě nebo pokud si střih děláme podle skicy sami. Tělo ušijeme a vyplníme. Pak vyrábíme hlavu a porovnáváme její velikost s tělíčkem, dokud nejsme s výsledkem spokojeni. Prosté, že?

Co ještě?

Máme nachystané pomůcky, střih a materiál. Látky ještě předpereme (aby se případně vysrážely), a vyžehlíme. Žehlení je při šití základ. Pokud používáme jednolícní úplet, srovnáme si žehličkou zarolované okraje, které bychom jinak nemohli použít. I to je hotovo? Skvěle. Příště vezmeme do ruky jehlu.

2 myšlenky o “Příprava na výrobu panenky – nákres a střih na panenku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..