Tělo panenky 1 – stříhání a šití

Jak tělo panenky sešít

Tělo panenky i končetiny sešíváme ručně zadním stehem, nebo na stroji pružným stehem (obvykle vypadá jako tři rovné stehy vedle sebe). Mám ale vyzkoušeno, že při opatrnějším vycpávání a kvalitní pevné niti můžeme použít i klasický rovný steh. Používáme vhodné jehly na šití úpletu (zejména při strojovém šití), zabráníme tak vynechávání stehů a prosekávání látky.

Polohování střihu

Důležité je správné položení střihu na látku. Úplet pruží do šířky více než do délky a špatně položený střih může tvar panenky deformovat. To poznáme nejlépe až při vycpávání ovčím rounem.
Monika Aebischer na svých stránkách The Olive Sparrow krásně ukazuje, jak se mění tvar ruky v závislosti na položení střihu na látku.
http://theolivesparrow.typepad.com/.a/6a00e54ffb90ce8833017c321da799970b-800wi
Ale i správně položený střih může chtít vylepšit. Nebojte se střih upravovat – výplň vytáhnout a přípradné úpravy si zakreslit na papír pro příští šití. A díl přešít nebo střihnout znovu. Jen tak bude výsledek perfektní (a spotřeba zas není tak veliká).

Stříhání

Při stříhání je lepší zpočátku vystříhnout pouze obrysy (nahrubo) a nechat větší švové záložky, protože si tak usnadníme šití. Švové záložky sestřihneme až po sešití.
Někteří výrobci panenek doporučují si při šití pomoci nažehlovacím odtrhávacím vlizelínem (používá se při vyšívání atd), který také úplet zkrotí a navíc se na něj střih snáze obkreslí – zejména při strojovém šití.
Střih na tělo si položíme na tělový úplet po směru sloupků úpletu. Látku je vhodné položit dvojitě, ale pozor, aby sloupky obou vrstev byly rovnoběžně! Pokud by na jedné vrstvě látky byly sloupky mírně odkloněny, po vycpání by se panenka deformovala.
Střih si tedy položíme na látku, obkreslíme a sešijeme, nebo obrys vystřihneme s přídavkem na švy a sešijeme. Nezapomeneme na otvor na obrácení do lícu a vycpání. U trupu je to od podpaží nahoru, u nohou i rukou horní část.

 

Jedna myšlenka o “Tělo panenky 1 – stříhání a šití

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..