Hlava panenky 1 – základní tvar

Co se mi na panenkách zdá nejzajímavější, je způsob vytvarování hlavičky a obličeje. Tak se na to podíváme.

Tvarování hlavy panenky

Nejběžnější způsob (a můj oblíbený) je vyvazování. Další možností je plstění do požadovaného tvaru jehlou, vyšití, kombinace technik a podobně (blíže se na to podíváme v další kapitole).

Základ hlavičky

Co budeme na hlavičku potřebovat?

  • Především ovčí rouno, mykanou vlnu, klidně druhé jakosti, kterou použijeme jako výplň nejen pro hlavičku, ale pro celou panenku.
  • Podle chuti můžeme využít také molitanovou podložku a hrubou plsticí jehlu.
  • Dále budeme potřebovat něco, do čeho si hlavičku zabalíme: světlý bavlněný úplet, světlou bavlněnou ponožku nebo hadicový úplet příslušné šíře. Hlavními kritérii výběru jsou: přírodní materiál a světlá barva (nebo barva odpovídající budoucí barvě pleti panenky) bez vzoru. Zužitkovat můžeme staré triko, žerzejové prostěradlo, punčochy…fantazii se meze nekladou, vesele tedy recyklujme.

Příprava základní koule

  1. Z rouna si zarolováním vytvoříme malou kuličku. Kdo chce, může ji zpevnit plsticí jehlou.
  2. Přidáme další vrstvu vlny a popřípadě opět zpevníme jehlou. Tento krok opakujeme, dokud se nezačneme blížit k požadované velikosti.
  3. Rouno si natrháme na pruhy, které položíme paprskovitě přes sebe (do hvězdy), doprostřed dáme připravenou kuličku.
  4. Kuličku zabalíme do rouna. Přečnívající konce nám vyplní krček a hrudník panenky. Můžeme zpevnit plstěním. Průběžně poměřujeme či měříme a případně opakujeme předchozí kroky. Krk vyplněný vlnou je důležitý především u větších panenek, kdy hlava už něco váží a při chybějící opoře v krku by se brzy začala kymácet.Vyrobení hlavičky panenky z ovčí vlny5. Připravený raneček pevně zabalíme do spodního úpletu popř. strčíme do ponožky…. a pevnou nití v místě krku zavážeme.
Nejlépe se na zavazování hodí lodní smyčka, která se po utažení nepovoluje.
Hlavička by měla být hodně pevná! Je to nejtvrdší část panenky.

Vyvazování hlavičky

  1. Připravíme si pevnou (režnou) nit a dlouhou panenkovou jehlu
  2. Na niti si uděláme námořní smyčku (viz výše).
  3. Navlékneme nit kolem hlavy ve výši očí (pokud si hlavu představíme jako zeměkouli a krk jako jižní pól, tak myslím rovník)
  4. Utáhneme a zavážeme uzel.vyvazování hlavičky panenky
  5. Hlavičku si prohlédneme a vybereme si, kde bude obličej.
  6. Nyní máme dvě možnosti – znovu uvázat uzel a navléknout smyčku na hlavu (od temena pod bradu) tak, aby se nitě křížily v oblasti spánků. V těchto křížením nitě spojíme sešitím a přišitím k hlavičce.vyvazování hlavičky panenky
  7. Druhá možnost je pracovat z konci nití od uzlu (nebo navázat novou), navléct nit do jehly a protáhnout vrchem přes temeno a skrz hlavičkou od spánku se spánku a zavázat. Ještě jednou, tentokrát však pod bradou a opět od spánku do spánku a zavázat. Důležité je, aby vpichy pro nit vedenou spodem, byly nad nití oční linie a naopak.
  8. Háčkem stáhneme nit ze zátylku dolů – vytvarujeme pěkný tvar hlavičky.
Základ je hotov!
Postup výroby panenky krok za krokem:

Máte-li dotazy, ráda vám na ně zodpovím, nebo se připojte k FB skupině Šijeme panenky.

 

4 myšlenky o “Hlava panenky 1 – základní tvar

  1. Podĕkování říká:

    Dobrý den, mockrát Vám děkuji za skvělý návod na výrobu panenky. Podařilo se mi ji díky Vám ušít bez nejakých větších komplikací. Nikde jinde jsem tak hezký a prakticky propracovaný návod nenašla. Takže ještě jednou díky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..