Hlava panenky 5 – Vlasy

Jak udělat vlasy, z čeho a kdy?

Jak vlasy panence vyrobíme, jakým způsobem a z čeho si probereme v tomto příspěvku. Každopádně si vlasy necháme nejlépe až nakonec celé výroby panenky, aby nám nepřekážely při sesazování jednotlivých dílů, především při obšívání krčku, ramen a paží.

jak ušít panenku

Jaký typ vlásků?

Nejprve se rozhodneme, jaké vlásky bychom chtěli, na co si troufneme.
  • Pro maličké děti jsou nejlepší vlásky vyšité (např bavlnkou), nebo panenka s čepečkem. Předejdeme tak uvolňování vláken do úst dítěte.
  • Větší děti ocení vlásky do culíku, copánků, ofinku apod. Kombinujeme proto techniku vyšívání s tvořením hotového účesu s volnými prameny.
  • Nejnáročnější (na práci i čas) jsou vlásky česací, které lze upravovat do různých účesů.
Ukážeme si několik z mnoha možných postupů. Záměrně jsem vynechala našívání hotových pramenů (což je snadný a relativně rychlý proces hodící se nejvíce pro maličké panenky do domečku), protože si pamatuji, že už jako dítě jsem panenkám vlásky zkoumala, a nelíbilo se mi, když se pod krásným účesem skrývala podivná pleš. Proto se podíváme na některé zkoumánívzdornější postupy.

Jaký materiál?

Opět dáváme přednost přírodním materiálům, ale pokud recyklujete, nebo máte doma zbylá klubíčka, nebojte se je použít. Hodí se příze vlněné, bavlněné i směsové. Ráda používám mohérovou přízi, ta je svou hebkostí a jemností velmi příjemná. Sílu příze přizpůsobíme velikosti hlavičky. Zkuste si klubko na hlavičku přiložit, jak na vás působí?
Příze na vlásky, které ráda používám zakoupíte i v mém e-shopu.

Čepička nebo šáteček

Nejsnazší a nejrychlejší způsob, který je vhodný pro nejmenší caparty, ale též při výrobě skřítků a trpaslíčků.
Změříme si obvod hlavičky v místě, kde bude nasazená čepička. Čepičku zhotovujeme zvlášť (stačí trojúhelník přeložený na půl a sešitý). Obvod čepičky se rovná změřenému obvodu hlavičky. Čepičku nasadíme, okraje zasuneme do rubu a v ruce přišijeme pevně k hlavičce. Pokud šijeme z tkaniny, musíme měřit a stříhat přesně, pakliže z úpletu, můžeme si dovolit obvod zmenšit – materiál krásně pruží a hlavičce se přizpůsobí
Pokud chceme panenku s uvázaným šátečkem, tento uvážeme a pak stejně jako čepičku pečlivě přišijeme.

Vyšité vlásky

Vyšitými vlásky můžeme doplnit čepičku v podobě jednoduché ofinky, nebo vyšít celou hlavičku. Vyšívat můžeme jednoduchými stehy nebo složitějšími technikami, např. francouzským uzlíkem. Ten navozuje dojem kudrnatých vlásků. Stehy pokládáme směrem růstu vlásků. Krásně se tak tvoří vlásky miminkům, chlapečkům atd.
Ofinka naznačená pár stehy bavlnkou

Vyšité s culíkem či třapatou ofinkou nebo rovnou čupřina?

Vyšitý hotový účes:

V takovém případě jsou vlásky pevně vyšité, stehy se kladnou po směru účesu. Pokud chceme udělat panence culík, copánky necháváme v bodě jejich umístění dlouhé konce příze.
  • Vyznačíme místo umístění culíku a okraj vlasové linie
  • Stehy začínáme v culíku – konec nitě necháváme dlouhý na délku culíku.
  • Zapošijeme krátkým stehem na místě.
  • Pokrýváme hlavičku přízí od culíku k vlasové linii.
  • Stehy jsou různě dlouhé, aby rovnoměrně pokryly hlavičku.
  • Blíží-li se konec příze, končíme v culíku zapošítím a volný konec je další vlákno do culíku.

Ofinka nebo čupřina:

  • Šijeme krátkým zadním stehem tak, že jeden steh normálně utáhneme a druhý vpíchnutý do téhož místa necháme jako dlouhou volnou smyčku.
  • Další steh (vpíchnutý o kousek vedle) opět utáhneme (čímž stehy zajistíme)
  • Následující opět necháme jako dlouhou volnou smyčku
  • a tak stále dokola.
  • Nakonec volné smyčky rozstřihneme a sestřihneme do požadovaného tvaru
Pokud bychom takto vyšívali celou hlavu, je dobré nejprve vyšít podklad (jako bychom chtěli udělat účes s koňským ohonem, ale bez ohonu) a pak teprve smyčkovat. A obrnit se trpělivostí. Zkusila jsem to, vlásky vypadají perfektně, skvěle drží, ale je to na hodiny práce (obzvláště, chceme-li je husté a panenka má velkou hlavu).
Vyšijeme takto kvalitní krátký i dlouhý účes.

Česací vlásky navlékané

Toto je můj oblíbený postup.
Vlásky se zhotovují jako paruka. Na základní vrstvu, kterou pevně přišijeme k hlavičce, navlékáme vlásky a upevňujeme je liščí smyčkou.
  1. Nejprve se uháčkuje čepička. (Nebo uplete, vyšije se základní síť, nebo jsem dokonce našla návod z našitého zavinutého copánku, pro ty, co ani neháčkují ani nepletou…)
  2. naznačíme si vlasovou linii na hlavičce
  3. uháčkujeme (či jinak zhotovíme) čepičku tak, aby odpovídala velikosti hlavičky.
  4. čepičku našpendlíme k vlasové linii
  5. celou čepičku pevně našijeme k hlavičce po obvodu i po celé ploše
  6. změříme si, jak bychom chtěli dlouhé vlásky a najdeme si, nebo vyrobíme, šablonu. Může to být kus kartonu, který je dlouhý jako bychom chtěli mít dlouhé vlásky. V ideálním případě si zhotovíme šablony dvě – jiná je délka vlasu z temene, jiná od vlasové liniie v oblasti krku.
  7. na šablonu navineme přízi a na jedné straně rozstřihneme
  8. háčkem protahujeme přízi oky v čepičce a zajišťujeme liščí smyčkou
  9. nakonec sestřihneme do požadovaného tvaru
Hotovo!

 

8 thoughts on “Hlava panenky 5 – Vlasy

  1. Kordulka říká:

    Dobry den, Vas navod je bajecny a moc za nej dekuji! Dosla jsem az do faze vlasku a jsem tak trochu v koncich. Plest ani hackovat neumim a popis stehu pri vysiti vlasku mi neni vubec jasny. Nemela byste prosim nejaky odkaz, kde je to vysvetleno podrobneji? Anebo klidne nasiti copanku,jak pisete nize. Moc Vam dekuji!

  2. Kordulka říká:

    [2]: OK. Dekuji. Kouknu na to. Nu, foto Vam muzu poslat, ale neni to nic moc. 🙂 Nicmene ja jsem spokojena, nebot je to moje prvni siti neceho vubec.:) Jeste jednou diky!

  3. Kordulka říká:

    Jeste jednou prosim o radu, vse jsem prosla a chci se jen ujistit – kdyz vpichnu jehlu u ucha a vedu steh ke stredu hlavy a u ucha nechavam volny konec – udelam v miste u ucha nejaky uzlik/steh, aby se pak volny konec vlasku nevytahl? A nechavam volny konec vlasku pri kazdem stehu, nebo jen pri tom, ktery vede az k uchu (do stejneho bodu)? Moc dekuju!

  4. Tere říká:

    [4]: Navléknu si delší přízi a volné nechávám jen začátek a konec, jinak vyšívám po celé hlavě. Pokud budete začátek a konec, tedy to co bude volné, zapošívat jedním krátkým utaženým stehem, bude to lepší. Až bude celá hlava pokrytá stehy, zkontrolujete, jak jsou culíky husté a případně je ještě doplníte.

  5. Kateřina říká:

    Dobrý den,

    obracím se na Vás s prosbou o radu. Ani přes všechny shlédnuté Vámi doporučované stránky mi není jasné vyšívání vlásků. Chci vyšít vlásky většímu batoleti, s dvěma drobnými culíčky (obdoba Vaší přenádherné Mařenky). Mám hlavičku celou hotovou, včetně uší (což nevím, jestli tedy není špatně). Vlásky jsem chtěla vyšívat hladkou mohérovou přízí, ale při vyšívání se mi trhá-zkrátka protáhnout jehlu s přízí hlavičkou je už samo o sobě problémem. Nevím, v jakém místě začít a jak pak pokračovat. Mám jednotlivé stehy vést po směru růstu vlasů, ale “cik-cak” různě po hlavě? Snažila jsem se najít nějaké video na YouTube, ale ani přes zadávání vyhledávaného slovního spojení v němčině či angličtině jsem žádné video popisující VYŠÍVÁNÍ VLÁSKŮ BATOLETI nenašla. Moc a moc Vás prosím-poraďte. S úctou Kateřina

    • Tereza Jarošová říká:

      Vyšívání mohérovou přízí je vždy oříšek. Stehy veďte “po směru růstu” vlásků nebo po směru účesu. Krátký návlek a hodně opatrně, ať si nenaděláte dírky do úpletu. Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..