Perníčky tlačené do dřevěných vyřezávaných forem

Perníky tlačené z dřevěných forem, perníčky

Každý rok chystáme na Vánoce perníčky. Zdobíme s nimi stromeček, děláme velký a velmi nestandardní perníkový betlém (kromě tradičních postav v něm naleznete kde co, třeba netopýra, ponorku a krokodýla). Často na perníčky padly i tři kila mouky. Perníčky obyčejně vykrajujeme a zdobíme bílkovou polevou pro krásný kontrast. Část těsta však vždy zpracuji jinak. Sejmu ze stěny krásné vyřezávané formy a udělám pár tlačených perníčků. Perníčky tlačené do dřevěných forem mají svou dlouhou tradici a kouzlo.

Hledání receptu

S postupem let jsem vyzkoušela mnoho různých receptů a kombinací. Chtěla jsem perníčky s pěkným reliéfem a současně si na nich pochutnat a nevylámat si zuby. Tradičně se perníčky z forem používají spíše jako dekorace, takže hledání ideálního receptu šlo metodou pokus-omyl. Nechtěla jsem zvýrazňovat strukturu potravinářskými barvami. Nechtěla jsem je kamenné. Nechtěla jsem je příliš nafouklé. A nejlépe, aby těsto fungovalo dobře i na vykrajované perníčky.

Nejprve jsem opustila staré perníkové recepty, v nichž se perníčky ukládaly do krabice s jablíčkem, aby změkly. Vzhledem k tomu, že na stromku spíše vysychají, o nějakém měknutí nemohla být řeč.

Pak jsem opustila recepty s Herou místo másla. Nejen kvůli tomu, že si myslím, že máslo je stokrát zdravější. Těsto z másla se chová jinak. Mnohem lépe se zpracovává.

Pak jsem máslové recepty testovala, co se týče poměrů mouky k ostatním surovinám. Samozřejmě vždy záleží na mouce, jak saje, ale v podstatě už to mám nějak vychytané.

Jaké formy?

Určitě volte formy s hrubší řezbou, bez složitě členěných okrajů. Mám tu i jednoho nádherného koníka a ptáčka s jemnou řezbou, ale pro tyto perníčky je struktura příliš jemná a tolik nevynikne. Hodila by se spíše na ty dekorační perníčky, od nichž neočekáváme poživatelnost.

Postup

Uhnětené a odpočaté těsto (recept níže) palcem vmačkávám do formy. Pečlivě, rovnoměrně. Pokraju si s okraji a detaily ploutviček atd. Formu nijak nevymazávám. Myslím ale, že úplně napoprvé jsem je trochu vymázla rozpuštěným máslem. Po použití je jen opláchnu vodou a pověsím.

Vytlačený perníček oparně ostrým nožem na okraji uvolním, stačí v jednom místě lehce nadzdvihnout, a pak pomalu vyloupnu. Kladu je na plech s pečícím papírem (který používám znovu a znovu dokud to jde).

Pro zvýraznění reliéfu rozmíchám trochu kakaa v malém množství vody a potřu je. Pak ještě potřu perníčky žloutkem (rozmíchaným v mléce nebo vodě). Bílkem perníčky potírat můžeme také, ale občas jsme se nevyhnuli “nudlím” – prostě jsme měli moc čerstvá vejce a bílek byl hodně tuhý. Doporučuji na potírání bílkem starší vejce s tekutým bílkem. Bílkem potřené perníčky jsou hodně lesklé. Žloutkem potřené jsou matnější a navíc je lze potírat i PO UPEČENÍ! Hned jak je vyndáte z trouby. Někdy se stane, že se na potření před pečení zapomene.

Určitě vyzkoušejte víc způsobů, najdete si ten svůj oblíbený.

Recept na perníčky tlačené do dřevěných forem, na vykrajování a k jídlu:

Receptů na perníčky je spousty. A stejně je pak často děláváme od oka 😀

Tady je další, ten který jsem letos dělala já, než ho zapomenu.

Sypké:

Mouka 1100 g: použila jsem celozrnnou žitnou (jemně mletou), kterou jsem doplnila trochou přeničné tmavé (prostě mi trochu chybělo). Z žitné výražkové jsou perníčky úžasně křehké a dobré, ale také trochu lámavější. Samozřejmě můžete použít i špaldovou celozrnnou, nebo přeničnou. Nebo jejich kombinaci “co dům dá”. Ve výsledku to na chuti není moc poznat, jen žitné perníčky mají na vzhled trochu studenější odstín (asi jako dubové dřevo vedle bukového).

Koření dle vaší chutí

1 vrchovatá lžíce perníkového koření (např. Sonnentor)

lžička skořice

lžička utlučeného hřebíčku

vanilka (mletá nebo esence)

citronová kůra (“přiměřeně”)

1 kypřicí prášek do pečiva (někdy jsem dávala místo něj rovnou lžící sody)

150g moučkového cukru (používám řepkový, protože z něj pak dělám i polevu. (Dělat polevu z třtinového velmi NEDOPORUČUJI – buď se roztéká, nebo nejde vytlačit ze sáčku)

Pro barvu kakaový prášek – klidně 3 vrchovaté lžíce. My letos dali dvě lžíce. Lze dělat i bez kakaa, světlé perníčky jsou také pěkné. Tmavé mají tu výhodu, že když se některé upečou příliš, není to poznat 😀

Tekuté:

Máslo 250 g: změklé nebo trochu rozehřáté

7  “vrchovatých” lžic tekutého medu (ideální na zpracování staršího medu). Zcukernatělý med případně trochu rozehřát.

2-3 vejce – nejprve dejte dvě a pak případně přidejte dle konzistence těsta. Těsto se nesmí drobit. Může být lepkavé medem – to se dá napravit zapracováním mouky při vyvalování.

Smícháme sypké a pak přidáme tekuté a uhněteme v ruce nebo robotem.

Těsto dáme do ledničky a pak zpracujeme. Nemusíme nechávat kdovíjak dlouho uležet, hodina určitě stačí.

Ať se vám perníčky podaří!

Perníkové postavičky jsou už taková vánoční klasika. Voňavý sladký dárek. Trvalejší a dětmi ještě milovanější dárek je látková panenka – parťák do postýlky, batůžku i k opečovávání. Tady se dozvíte, jak ji vyrobit.

 

 

 

Jedna myšlenka o “Perníčky tlačené do dřevěných vyřezávaných forem

  1. Katarína Konopkova Malinovského 3 Krupina 96301 Krupina Slovensko říká:

    Pernicky vyzerajú krásne rada by som bola keby ste mi povedali kde ste kúpili drevené formičky a koľko stoja želám vám veľa zdravia šťastia pri vašej nádhernej práci aby ste robili radosť ľuďom i naďalej ďakujem vám za odpoveď

  2. Lucie říká:

    Dobrý den, děkuji moc za recept. Prosím Vás jak dlouho po upečení zůstanou poživatelné? Budu péct na jednu událost, tak jak dlouho dopředu si to mohu dovolit? Děkují Lucie

  3. Lucie říká:

    Tak já se trápím 😅. Těsto hutné, měla jsem strach že odpálím robot. Takže pořádně rukama nakonec. Nevadí, za tu krásu to stojí. Pak první várka popraskala. Tak jsem nechal dva dny odležet s tím že jsem to každý večer propracovala a dala zpět do lednice. Taky popraskaly. Tak jsem každou jednotlivou kuličku, kterou jsem vtlačovala, nejdříve propracovala. Nenapadá Vás prosím co s tím?
    Mažu je žloutkem.

    • Tereza Jarošová říká:

      Dobrý den, Lucie,
      netrapte se! Každá mouka saje trochu jinak, takže stejně je to nakonec o nás. Recept nerecept. Jestli je to moc drobivé, přidejte trochu vody. Nebo mléka. Nebo másla. Nebo vejce. Něco tekutého. Jen se připravte na to, že zapracovávat to do hotového těsta je makačka. Určitě si to těsto rozdělte na kusy, ať se nesnažíte propracovat to vše najednou. Možná vás uklidní, že staří perníkáři si těsto na pečení z odleželého odsekávali sekyrkou. To my aspoň nemusíme. A ano, propracování v rukou je základ. Klidně každého kousku. Ono se totiž i prohřeje, máslo v těstě změkne…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..