Hlava panenky 4 – vyšití obličeje

Vyšití obličeje waldorfské panenky

Tentokrát se budeme věnovat vyšití obličeje. Máme hotovou hlavičku, máme ji potaženou vrchním úpletem a je potřeba dodat panence výraz. Můžeme to udělat ihned po zhotovení hlavičky, ale také si tento krok můžeme nechat na později, po sešití tělíčka. Sama používám oba postupy, nebo je kombinuji.
vyšití obličeje - vyšité rysy obličeje panenky ekopanenky

Několik důležitých poznámek, než se vrhneme do vyšívání:

Vpichy vedeme z vlasové části hlavičky, aby panenka neměla uzlíky v obličeji!
Pracujeme s čistýma rukama! Klidně si je můžeme umýt i v průběhu vyšívání, pokud by nám trvalo déle. Budeme totiž na hlavičku hodně sahat a nechceme ji mít ukoptěnou.

Jak vyšít obličej:

  • Na hlavičce si vyznačíme vlasovou linii – ideálně sublimačním fixem. Můžeme si také na chvíli budoucí vlasy na hlavičku položit pro lepší představu.
  • Špendlíky si vyznačíme umístění očí, popřípadě i úst. Na obrázku jsou proporce lidské tváře v různém věku.

proporce obličeje

 

  • Oči leží na oční linii. Vzdálenost očí a úst je rovnoramenný trojúhelník: panenka tak vypadá nejlépe. Zkuste si to. (viz obrázek dole)
  • Stáhneme oční důlky. Uděláme to tak, že do dlouhé jehly navlékneme pevnou nit a ze zátylku vedeme vpich do místa oka POD nití, která stahuje oční linii, vypíchneme a znovu vpíchneme, tentokrát ovčem NAD nití oční linie a zpět do zátylku. Nit oční linie si nahmatáme pod vrchním úpletem. Výsledný steh v oblasti oka měří 1 – 2 mm a bude následně překryt vyšíváním. Oba konce nitě pak vzátylku stáhneme a zavážeme – vytvarujeme oční důlek.Vtažení očních důlků panenky Ekopanenky
  • Pokud jsme si připravili detailnější vypracování obličeje, je na to ta správná chvíle. Tělovou nití vyšijeme detaily nosu (například nosní dírky), úst, důlky a podobně. Důležité je vpichy vést z vlasové části hlavy, abychom případné uzlíky skryli (např pro nosní dírky zhora, aby se hezky stáhly). Počítejte s častou výměnou jehel, zejména u větších hlaviček – dlohou jehlou vedeme nit do vlasové části a pak krátkou vyšíváme detaily.
  • Vyšijeme oči. Na vyšívání očí používáme bavlnku. Doporučuji vyšívat každé oko zvlášť. Vyšíváme pečlivě a nebojíme se nepodařené stehy párat! Oči můžeme vyšít několika rovnoběžnými stehy nebo do hvězdičky. Tvar oka je dobré načrtnout sublimační fixou. Někdo používá i papírové konfety jako šabonku. Vpichy je vhodné vést od spánků.nabarvení tváří - ekopanenky
  • Vyšijeme nebo nakreslíme pusinku. Zde je asi nejčastější párání – pusinka velmi určuje konečný výraz, tak se nebojte to zkoušet zas a znovu, dokud to nebude perfektní. Často stačí jeden jediný steh.
  • Nabarvíme tvářičky. Na kousek měkké látky si naneseme barvu z voskovky (voskovky z včelího vosku) nebo akvarelové pastelky a tímto klůckem pak barvu přeneseme na tvářičky. Malovat rovnou na tvářičky nedoporučuji, zanechává to příliš ostré přechody.

 

3 myšlenky o “Hlava panenky 4 – vyšití obličeje

  1. Kordulka říká:

    Dobrý den, děkuji za báječný návod a chtěla bych se zeptat – jak prosím docílíte zakulacené pusinky (úsměvu) pomocí jednoho stehu? Jak je možné, že jeden vpich nevytvoří prostě jen přímku? Omlouvám se za asi trochu hloupý dotaz, ale je to má první šicí zkušenost.:)

  2. Tere říká:

    [1]: Pokud ten jeden steh povedete z vršku hlavy, koutky se mírně vytáhnou vzhůru a oblý tvar hlavičky vytvoří mírný úsměv. Ještě lepší je tělovou nití nejprve ušít "koutky" – vést ze spánku a zpět a totéž z druhé strany. Pak teprve z vrchu do koutků bavlnkou jeden steh na pusinku. :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..