Jak je to s těmi čísly nití?! Podíváme se značení nití na zoubek

nitě na šití

Značení nití je věda

V galanterii je to snadné, značení nití ani nemusíme příliš studovat. Možná se podíváme na složení, pokud nekupujeme bez přemýšlení ty nejběžnější nitě pro hobby šití, ale sílu nitě prostě vidíme – tenká, tlustší na ozdobné prošívání, metalická, pružná.

Pokud se však snažíme vybrat nějakou specialitu sami na internetu, obrázky nám již tolik nepomohou. Navíc tam často bývá nějaký univerzální s odkazem na barevnici. A čísla.

Návin nitě ještě zvládáme. 100 m je malá špulka, vhodná na občasné šití spíš menších věcí a na jeden kus oblečení. Skvělé, pokud si nechceme dům změnit na galanterii, ale spotřebovat, co koupíme. Do obnitkovacího stroje a pro častější šití (a základní barvy) se vyplatí větší návin. 1000 m je už slušný návin, který nám nějakou dobu vydrží.

V těchto větších délkách se vyplatí kupovat kvalitní nitě, se kterými se dobře šije (proč se vyhnout nízké kvalitě si můžete také přečíst zde).

Mé oblíbené jsou profesionální polyesterové  jádrové nitě Saba C 120, které jsou tenčí než běžné nitě, hladké, nedělají žmolky, stroje si s nimi krásně rozumí a šít s nimi je radost. Barevnice je pestrá, uživíme je na šití úpletů (kde spíš hrozí trhání nití a vynechávání stehů) a složitějších stehů vyšší rychlostí. V běžných galanteriích na ně moc nenarazíte, ale koupíte je třeba na Šijemdětem, kde koupíte i spoustu dalších úžasných věcí, látky i nitě, biobavlnu, merino vlnu, hedvábí, PUL, látky na oblečení i plenky (i panenky). Saba C v silnějších verzích najdete v tělových odstínech i u mne v e-shopu.

Saba C Amann Group - značení nití

Z čeho se nitě vyrábějí

Nejběžněji z polyesteru (PES) – ten má mnoho podob, dále tradičně z hedvábí (pevné a lesklé), bavlny (lze je dobře barvit), lnu (velmi pevné nitě různé tloušťky od nití na přišívání knoflíků až po provázky), polyamidu /nylonu (nylon je původně obchodní značka jednoho z prvních polyamidových vláken, ale protože nebyla chráněna, začali ji používat i jiní výrobci. Nylonu konkuroval např. silon nebo perlon), polyakrylu, teflonu, viskozy (lesklé vyšívací), používají se lurexová vlákna…

Na panenky nejběžněji používám lněné nitě dvou tlouštěk na vyvazování a základ panenky a jádrové PES nitě na sešívání. Každá panenkářka si ale najde své oblíbené materiály, se kterými se jí dobře pracuje.

Typy nití

  • Obyčejné nitě bývají skané nebo sdružované z více pramenů, nejčastěji ze tří. Důvodem je větší pevnost. Pokud předete, víte, o čem mluvím.

Pokud ne, zkuste si přivázat pár provázků na kliku dveří, druhý konec třeba na tužku a napnuté kruťte. Když počet zákrutů dosáhne určitého počtu, nit se po povolení začne zkrucovat, a když jí to umožníte, oba konce složíte k sobě, vzniklý pramen v polovině přehnete, zavinou se obě poloviny do sebe. Vznikne tak pevnější provázek. Podobně je to s nitěmi. Pokud nejsou skané (stejně jako přadeno) musí se fixovat (např párou), aby se zabránilo dalšímu nežádoucímu kroucení a svíjení.

  • Jádrové nitě bývají hodně pevné. Jsou tvořené jádrem (obvykle PES), které je ovinuto další přízí (PES, bavlna).
  • Monofilové nitě jsou průhledné příze na neviditelné švy, např záložky oděvů (ale také vlasce či výplety tenisových raket podle tloušťky vlákna), název mají podle způsobu výroby a ne podle složení (mono-fil – jedno vlákno), bývají z polyamidu (PAD), polyesteru (PES) nebo polypropylenu (PP).
  • Nitě sdružené s vyšší pružností na obnitkování látek vypadají, jako by byly zkroucené ledabyle, jsou z mnoha jemných vláken (objemové nitě), těžko se navlékají do jehly. Jejich vzhled jim ale dodává měkkost a neškrábavost a především pružnost. Jsou tedy ideální na začišťování pružných materiálů. (např. POLYTEX, ASPOTEX)
  • Další druhy nití podle zvláštních vlastností nebo užití

    • Pružné nitě vypadají jako tenká gumička, používají se např. na žabičkování.
    • Stehovka je nit na stehování (prozatimní spojovaní nebo značení dílů) látek, velmi snadno ji přetrhneme.
    • Vyšívací nitě pro strojové vyšívání. Většinou lesklé viskozové, metalické, žíhané atd.
    • Nitě vodorozpustné, které se používají místo stehování a kličkování, kdy odpadá pracné párání.
    • Nitě smršťovací, které se po přežehlení smrsknou a nařasí prošitý materiál
    • A další… např, světélkující, nitě, které se po zažehlení změní v lepidlo… atd.

Vlastnosti nití

Co nás u nití zajímá, je, jak jsou pevné (zda se snadno netrhají, když zatáhneme), zda “nechlupatí”, zda jsou pevné nebo spíš pružné, jak se sráží, zda jsou kluzké atd.

Odborněji nás zajímá:

  • pevnost v tahu, v oděru a ve smyčce (např. pevnost v tahu dosahuje u bavlněných přízí 25 cN/tex a u syntetických multifilů více než 70 cN/tex)
  • tažnost, stálost rozměrů, povrchová hladkost

Značení nití

Na každé špulce s nití (tedy na většině, mé oblíbené od Lenkasdolls třeba ne) je označení nitě. Je tam uvedeno složení (materiál) a údaj o jemnosti příze. Aby to nebylo snadné, používá se paralelně několik systémů značení nití. Nejčastěji se toušťka označuje některým z těchto tří systémů:

Tex

Novější systém značení nití Ttex, který udává, kolik gramů váží 1000 metrů jednoduché nitě; jednotka má zkratku tex, případně dtex (decitex). 25 tex udává, že nit, jejíž délka je 1000 m, má hmotnost 25 g. Tedy, čím vyšší číslo, tím silnější nit. Nacházíme jej především na nitích z přírodních materiálů (ale nejen) a háčkovacích přízích.

Běžně se setkáme s tímto značením u lněných nití například:

100% LEN hlazený, tex 42×3, návin 50m nebo také v této podobě nit lněná-režná Texlen 42×3/50m – to je tak běžná režná nit v plastové krabičce, kterou zná každý kutil. https://www.sici-centrum.cz/img_detail/2551.jpg

 

lněná nit 105×12 tex, hlazená, je již 12-pramenná nit (průměr má cca 1,3 mm),

http://kutil-florenc.cz/images/products/3346/12.JPG

Takto krásně popsané nitě mají v již tradiční prodejně v Praze na Florenci http://kutil-florenc.cz/. Silnější lněné nitě se pro svou pevnost ma malou tažnost používají na vyvazování hlaviček větších panenek.

Komerční systém Ticket

Tloušťka nitě se udává jednoduchým číslem, např. 30, 100, 120, a čím je toto číslo vyšší, tím je nit jemnější. Číslo lze přepočítat na dtexy, ale u každé příze je to jinak (polyesterová 40 a bavlněná 40 jsou jinak silné) a rozdíly jsou i mezi regiony. Jinými slovy, u jednočíselného značení platí, čím nižší číslo, tím tlustší nit. Běžné polyesterové nitě na šití tak obvykle najdeme s označením 100 až 120. Bavlněné nitě nebo nitě na technické oděvy jsou obvykle kolem 50. Nit silnější jeansová (ta kterou jsou džíny ozdobně proštepovány) nebo knoflíková pak kolem 30.

Nit Aspo 120

Metrický systém Čm

Starší metrický systém udávající, kolik metrů  jednoduché nitě váží 1 gram; má zkratku Nm (nebo Čm) (při zkratce Ne jde o imperiální systém udávající, kolik yardů nitě váží jednu libru). Niť Nm 100/3 se skládá ze 3 jednoduchých přízí (nití) o tlouštce Nm 100 (každá z těchto tří jednoduchých přízí/nití). 1 gram této skané nitě tudíž bude mít délku 100 : 3 = 33,3 metrů. Najdeme jej na starých cívkách, v obchodech na něj již skroro nenarazíme.

Pokud to chcete nastudovat hlouběji, zavítejte sem nebo pro ještě větší počtení a zamotání hlavy sem.

Údaje od výrobce jsou nejdůležitější

Každopádně se kromě značení nití vždy pídíme po informacích od výrobce, k čemu je nit určena (což je u některých e-shopů problém). Proto jsem shrnula nejčastěji prodávané nitě u nás podle výrobců. Naleznete zde odkazy na bližší informace.

Výrobci a značky nití, které můžeme potkat

Texty jsem převzala ze stránek výrobců a případně doplnila svými zkušenostmi a postřehy. Pokud máte co dodat (postřeh, zkušenost), pište do komentářů!

Amann Group

Nejčastěji se v galanteriích setkáme s nitěmi ASPO. (Výrobce mých oblíbených nití SABA C.)

Obchodní značení nití pro hobby šití (ty seženete v galanteriích snadno):

Aspo –  běžně dostupné polyesterové nitě pro domácí šití v tloušťkách 120 a 30

TRIANA – nit z dlouhovlákné mercerované bavlny. Vhodná pro šití textilních materiálů ze 100% bavlny. (50/2 v mnoha barvách a silnější 44 jen černé a bílé). Na fotografii je nit 50, svou tloušťkou připomíná běžné polysterové nitě 120. Snadno ji rukou přetrhneme, není vhodná na sešívání dílů panenek!

ASPOTEX – objemová elastická nit z tvarovaného polyesteru na obnitkování a šití pružných materiálů (např. z plavkoviny). Pruží a neškrábe.

METTLER – všelijaké speciality. Hedvábné, bavlněné, pružné nitě, nitě na quiltování atd. Více na odkazu.

http://www.gela.ru/images/brand/amann/amann2.jpgAspo dále vyrábí nitě pro průmyslové šití (více info v odkazu):

A ještě nitě vyšívací.

Více o konkrétních nitích a značkách je na stránkách výrobce.

Hagal

Další výrobce jenž je v galanteriích hojně zastoupen nitěmi UNIPOLY. Osobně mám ráda i lněné nitě této značky na vyvazování malých hlaviček. Na stránkách najdete i certifikáty nití.

nitě Hagal

  • UNIPOLY® – Šicí nitě UNIPOLY jsou vyrobeny z kvalitní polyesterové střiže. Jsou navinuté na papírové špulce (významné plus pro přírodu). Jejich velkou předností je mnohostranné použití v konfekčním průmyslu a pro domácí šití. Mají nejlepší poměr cena – výkon produkovaných šicích nití a jsou základním produktem firmy. Také jsou značeny dvojím systémem – najdete na nich velké číslo 120 a k tomu na špulce ještě Tex 14×2.
  • PROFIPOLY® – Jádrové šicí nitě PROFIPOLY mají speciální konstrukci, tak aby bylo dosaženo vysoké poměrné pevnosti a současně bavlněného omaku. Vysokopevnostní polyesterové hedvábí tvoří základ jednoduché příze a je opředeno střižovým polyesterem. Šicí nitě PROFIPOLY jsou určeny pro náročné aplikace.
  • COTOPOLY Jádrové šicí nitě COTOPOLY spojují nenahraditelné vlastnosti bavlny a vlastnosti polyesterového vlákna. Vysokopevnostní polyesterové hedvábí tvoří základ jednoduché příze, které opředeno dluhovlákennou česanou bavlnou. Jsou určeny pro náročné aplikace a pro šití bavlněných, lněných výrobků a jejich směsí.
  • POLYTEX® – Texturované šicí nitě POLYTEX jsou vyrobeny z polyesterového vzduchem tvarovaného hedvábí, jsou elastické s vysokou krycí schopností. Jsou určeny pro spodní krycí a zajišťovací švy na overlocích. Jsou ideální pro šití spodního prádla, plavek, pletenin a sportovního ošacení.
  • ULTRAPOLY – Šicí nitě ULTRAPOLY jsou vyrobeny z vysoce pevného polyesterového nekonečného vlákna. Mnohočetné vlákno požadované jemnosti je opatřeno zákrutem a následně je seskáno.  Mají nejlepší poměrnou pevnost z naší nabídky polyeterových nití a jsou určeny pro speciální aplikace.
  • Vrchní šicí nit – 100% bavlna  -Další informace »»»
  • Lněné nitě – 100% len – používám je na vyvazování hlaviček malých panenek. Nit je o trochu tenčí než běžná režná nit v plastovém pouzdru, má TEX 40 x 3 a vyrábí se v 28 odstínech. Další  informace »»»
  • Stehovka – Je určena pro stehování polotovarů – Další informace »»»
  • Technická nit – Strojní šicí nit pro uzavírání papírových pytlů – Další informace »»»

Gütermann

Výrobce běžných kvalitní nití pro domácí stroje i ruční nití, ale především různých specialit. Více o jednotlivých nitích je moc pěkně a přehledně na webu výrobce.

Nitě Güterman

  • UNIVERZÁLNÍ ŠICÍ NIT 100% POLYESTER ALLESNÄHER
  • MINIKING 100% POLYESTER
  • PROŠÍVACÍ NIT 100% POLYESTER EXTRA EXTRA SILNÁ (KNOFLÍKOVÁ)
  • EXTRA SILNÁ (ČALOUNICKÁ) NIT 100% POLYESTER
  • DŽÍNSOVÁ NIT 70% POLYESTER 30% BAVLNA
  • ELASTICKÁ NIT 36% POLYURETAN 64% POLYESTER
  • NIT S METALICKÝM EFEKTEM 70% POLYAMID 30% POLYESTER
  • LNĚNÁ NIT 100% LEN
  • HEDVÁBNÁ ŠICÍ NIT 100% HEDVÁBÍ
  • BAVLNĚNÁ NIT 100% MERCEROVANÁ BAVLNA

Na fotografii je nit 50, svou tloušťkou připomíná běžné polysterové nitě 120. Snadno ji rukou přetrhneme, není vhodná na sešívání dílů panenek!

  • QUILTOVACÍ NIT 100% MERCEROVANÁ BAVLNA
  • STEHOVACÍ NIT 100% BAVLNA
  • RAYON 40 100% VISKÓZA
  • COTTON 30 100% BAVLNA
  • METALLIC
  • SLIVER
  • HOLOSHIMMER
  • GLOWY 40
  • SOLAR 40
  • INVISIBLE – NEVIDITELNÁ NIT
  • BOBBIN – SPODNÍ NIT

Průmyslové nitě

  • MARA – průmyslová šicí nit s Micro Core Technology ®

Sulky Gütermann

Hedva

Český výrobce nití. Narazíte na ně v galanteriích, ale vyrábí především pro lékařské a průmyslové využití. Polyesterové, viskózové i hedvábné nitě. Web mají velmi ubohý, což je škoda. Níže uvádím příklady jejich výrobků.

Polyesterové nitě:

  • SUPRIM, HEDA – s hladkým povrchem, vysoká pevnost, odolnost a stabilita, odolné vůči oděru, povětrnosti a běžně užívaným chemikáliím a rozpouštědlům.
  • STEP – jádro opředené polyesterovou striží. Použití na průmyslových šicích strojích. Kvalitní doúprava, vysoká odolnost vůči oděru, vlhkosti a dobrá stálobarevnost.
  • SENDY – všestranné použití na vysocevýkonných šicích strojích. Odolnost vůči oděru, vlhkosti, stálobarevnost, trvanlivý a pevný šev.
  • DAREX – nit z tvarovaného polyesterového hedvábí, dobrá elasticita, vysoká krycí schopnost. Především pro spodní krycí a začišťovací švy na overlocích – chapačová nit. Vzhledný a měkký šev, především pro spodní prádlo či pro výrobky z úpletů.

Viskozové nitě:

  • Vyšívačka pro stojové vyšívání
  • Jas pro ruční vyšívání

A další. Projděte si jejich web, ale ještě více informací najdete u obchodníků (i na webu).

Coats, nově pod hlavičkou MEZ

Anglosaský podnik sídlící v Británii a obchodující především v Americe. U nás se výrobky této firmy setkáte jen velmi málo, proto je ani nebudu všechny vyjmenovávat.

  • Tyto bavlněné nitě na ozdobné prošívání jsem si pořídila při hromadné objednávce u Caramilly.

Coats cotton nit melír

  • Nylbond – nitě výrobce CoatsNa tyto nitě narazíte na stránkách panenkářek. Nylonové nitě jsou pevné a kluzké, tenké a lehce průsvitné. Zakoupíte je u mne v e-shopu.

nitě Nylbond Coast

Goldshild Leinen

Výrobce lněných nití v mnoha barevných odstínech, určených především pro krajkářskou výrobu (paličkování atd.).  Pevná nit, kterou jsem chtěla vyzkoušet na panenky, odstín je však příliš do šeda.

  

Lněné a hedvábné nitě nakoupíte například v Sartoru.

Biobavlněné nitě

  • Scanfil, holandské nitě (29/2, Tex 27). Lahůdka pro fajnšmekry, kteří chtějí co nejlepší materiál. Lze je zakoupit na internetu i u nás. Prodává je například AmwaŠijemdětem nebo Keezoo organic.

http://fiberactiveorganics.com/wp-content/uploads/2014/08/Scanfil-sizes.jpg

Další nitě, které můžete potkat:

  • Balerina, tyto nitě patří k levnějším a méně kvalitním, jsou ve velkých návinech, používají se hlavně do overlocků.
  • Hard – nitě na velkých kónách (kónické špulky s velkým návinem nití např. 5000 m), používají se do overlocků, kde je spotřeba veliká.

Chcete o nitích bádat více?

Pokud se chcete do problematiky nejen značení nití zanořit hlouběji, nahlédněte na informační stránky webu výrobce nití Amann Group. Mně jejich pročítání připomnělo hodiny Nauky o materiálech, zakreslování zákrutů S a Z do sešitu…

Pěkný přehledný článek najdete na databázi látek, doporučuji pročíst.

4 myšlenky o “Jak je to s těmi čísly nití?! Podíváme se značení nití na zoubek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..