Barvení vajec přírodními barvami

Jaké barvy na vejce jsou nejlepší?

Tak jsme absolvovali další velikonoční experiment. Po čase jsme zopakovali barvení vajec potravinami a kořením. Inspirovala jsem se panem Cuketkou (pěkně sepsaný článek, ze kterého v tomto příspěvku cituji) a dala i přes špatnou zkušenost ještě jednu šanci červené řepě. Na sporáku to barvami jen hýřilo.

Vidíte z červenou řepu, papriku, zelí a kurkumu. Paprika barvila jen velmi slabě oranžově, tak jsem jí zrušila. Až na zelí jsme vše barvili za tepla. Kurkuma i cibule tak barví skvěle. Zelí jsme nechali za studena.

Cuketkova doporučení:

Vejce na barvení musí být bílá, suchá, čistá a odmaštěná. Před barvením je tedy vždy umyjte ve vodě s trochou saponátu. Osušte a nechte vyschnout. Hnědá vejce můžete nabarvit také, počítejte ale s o hodně tmavšími odstíny. Pro barvení zastudena vejce předem uvařte natvrdo (10 minut) a po uvaření ihned zchladťe v ledové vodě.

Moje poznámka: mně se víc líbí cibulí barvená hnědá vejce než bílá. Barva je krásně sytá. Takže ta hnědá vejce nezavrhujme!

Barvení zastudena – nejprve si vždy připravte barvivo. Odměřte si potřebné množství základní suroviny a vody. Povařte 15 až 30 minut. Poté sceďte a nechte úplně vychladnout. Barvivo dejte do sklenice, přidejte ocet a promíchejte. Opatrně vložte již uvařená a zchlazená vejce natvrdo a nechte nabarvit přes noc v lednici.

Barvení zatepla – také začněte s přípravou barviva. Povařte 20 až 30 minut a sceďte. Vraťte do hrnce a povařte spolu s vejci do požadovaného sytosti – ideálně ne déle než 10 minut. Vejce po uvaření ihned zchlaďte ve studené vodě.

Leštění vajec – hotová vajíčka můžete naleštit trochou oleje (nebo sádla). Pozor si dejte u světlých vajíček s jemnými pastelovými barvami, u těch po naleštění o jemný odstín přijdete.

Já si dávám trochu sádla do dlaně a vejce potřu.

Kurkuma

Kurkuma je můj favorit. Krásně žlutá vajíčka, srovnatelná s obyčejnými potravinářskými barvami.

Toto je hnědé vejce v kurkumě. Drápance ve skořápce jsou z neopatrné manipulace lžící. Ocet v barvě skořápku narušuje a je náchylnější na oděr.

Doporučuji scedit před barvením, pokud chcete rovnoměrnou barvu. Drobné částečky kurkumy mohou na vejci udělat tečky.

Recept dle pana Cuketky:

Barvivo: 500 ml vody, 2 lžíce kurkumy a 2 lžíce octa.

U kurkumy fungují dobře obě metody – za tepla i zastudena. Barvení zatepla je rychlejší a barva je i o fous rovnoměrnější.

Červené zelí

Půl velké hlávky jsme zalili asi půllitrem vody, přidali dvě lžíce octa a vařili. Odvar nalili do sklenice a tam barvili vejce.

Na hnědá se to ale nehodí, pokud nemáte rádi khaki.

 

Barví na hezkou modrou, sytost dle doby máčení. Mírně jiný odstín se získá namočením v roztoku jedlé sody, přesně podle Cuketkova receptu. Vyzkoušeli jsme i zelenou z vejce barveného v kurkumě a následně zelí a pak v sodné lázní. Paráda.

Recept dle pana Cuketky:

Barvivo: 500 ml vody, 600 g nakrouhaného červeného zelí a buď 2 lžíce octa nebo 2 lžičky jedlé sody.

Modrá vejce doporučuji barvit metodou zastudena. Nejsilněji a nejlépe barví barvivo s přídavkem octa. Pokud si ale chcete vyzkoušet jiné odstíny, můžete do šťávy přidat i trochu jedlé sody nebo nechat šťávu jen tak.

Jak na zelenou

Zelenou barvu docílíme postupným barvením nejdříve v kurkumě a pak v zelí. Nakonec v sodné lázni.

Recept podle pana Cuketky:

Barvení s kurkumou – nejprve si nabarvěte žlutá vejce v kurkumě a nechte zaschnout. Poté nabarvěte v zelné šťávě za studena a znovu nechte zaschnout (nelekněte se tmavé zelenohnědé barvy). V 100 ml vody rozpusťte 2 lžičky jedlé sody, namočte vejce a nechte zaschnout.

Barvení bez kurkumy – nabarvěte modrá vejce s pomocí zelené šťávy a nechte zaschnout. Poté ve 100 ml vody rozpusťte 2 lžičky jedlé sody, namočte vejce a nechte zaschnout.

Vejce po barvení kurkumou a zelím:

Totéž vejce po sodné lázni.

Doba barvení určuje odstín.

Delší barvení v zelí způsobí tmavší odstíny modré a zelené.

A dlouho barvené v kurkumě k tomu. Na jastě žlutém podkladu.

Červená řepa

Za studena jsem nezkusila a velmi lituji. S počáteční nedůvěrou jsem otestovala jen jedno vejce za tepla a na test za studena už jsem neměla chuť. Třeba za rok. Stejně se mi líbí víc barva z červené cibule. Za tepla to s řepou prostě nejde, i když pan Cuketka a mnohé internetové rady říkají opak. Vyjde z toho opravdu hnusná barva. Nejprve to vypadá tak hnědorůžově, jako hnědé vejce a stále máte naději.

Ale pak je hotovo…

Cibule

Naštěstí cibule vše zachrání. Já mám moc ráda tu červenou. A nejhezčí je na hnědých vejcích. Z bílého ta barva není tak pěkná.

Pokud nechcete na vejci fleky z připláclé slupky (jako my letos), je třeba buď míchat, nebo barvit ve scezeném nálevu.

vejce barvené cibulí

Recept dle pana Cuketky:

Barvivo: 500 ml vody, slupky z 10 žlutých cibulí a 2 lžíce octa.

Pokud chcete dosáhnout jednolité a krásně syté barvy, doporučuji barvit zatepla. Barvení zastudena dává o fous živější barvy a vejce budou mít na povrchu i mírnou texturu.

Já míchám červenou i žlutou cibuli, podle toho, co právě máme. Nejlépe si mi slupky získávají před Velikonocemi v samoobsluhách a zelinářství přímo z košíků s prodávanou cibulí. Nahrabu si slupky, které prodavači vyhazují, do sáčku a jen nahlásím u pokladny.

Dokončení

Vejce nebyla úplně rovnoměrně nabarvená (kromě žlutých), měla šrámy od lžíce, a byla popraskaná (prostě je neumím vařit :-)) Tak jsme dozdobili včelím voskem obarveným netoxickými voskovkami z včelího vosku. Nejvíc zdobila dcerka, ale nakonec jsem si taky pár vajec pokreslila. Prostě taková Handmade!

Voskové bločky, které jsou skvělé právě na tato zdobení, najdete ve dvou odstínech červené barvy (karmín a rumělka) i mezi panenkářskými potřebami v mém obchodě. Používají se na barvení tváří panenek, ale jak vidíte, jejich využití je mnohem širší.

A výborně vypadají na žlutých kurkumových vejcích.

Návody na panenky a materiál na jejich ušití zakoupíte zde.

EDIT: doplněno 12. 4. 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..