Srovnání úpletů vhodných k šití panenek

Srovnání úpletů

Nejvhodnější materiál je těžší bavlněný úplet tělové barvy, někdy označovaný jako panenkový úplet nebo úplet na panenky. Na fotografii je má sbírka úpletů, včetně vzorků z Jimipletu, o některých již jsem psala minule. V tomto článku se pokusím o srovnání úpletů a vzorků, které mám v ruce.

Pevný panenkový úplet

Úplně vespod je pevný panenkový úplet, který prodávají o trochu levněji, protože je kazový. Sem tam je dírka. Je jich opravdu jen pár. Bohužel je citlivý na pevné prošívání, které dělám u velkých panenek. I když jsem šila jehlou na úplety (ne strečovou, ale opravdu na úplety, ta má ještě kulatější špičku), stejně se u švu občas objevuje dírka. Asi se jedná o vadnou várku. Až budou mít novou, dám mu druhou šanci. Má opravdu příjemnou barvu. Je to pevný oboulícní úplet se sníženou tažností, vzorem připomíná jemné piké. Je vhodný i na těla velkých panenek. Barevně odpovídá i dalšímu úpletu, který na fotce leží na něm a je označek štítkem: BIO ba oboulíc.

Biobavlněný tělový úplet

Je to oboulícní úplet, pružný, moc pěkné tělové barvy. Ideální na hlavičky, ručičky a malé panenky. Jsem s ním moc spokojená. Dobrá kvalita za dobrou cenu.

panenkové úplety vzorník

Vzorky

Už od pohledu je patrné, že některé zaslané vzorky jsou pro šití panenek na prosto nevhodné pro svou nízkou gramáž. Jedná se o oba jednolícní úplety (2. světlý a 3. tělový vzorek z leva). 1. vzorek je přírodní nebarvené biobavlněné žebro, které by mohlo skvěle fungovat jako spodní úplet.

4. vzorek z leva je oboulíc na panenky krémový. Jak je patrné, barva se od tělového úpletu liší. Je světlejší a víc do žluta, ale panenky z ní budou pěkné. Je to pěkný pevný úplet, ještě jsem z něj však nešila. Poslení dva vzorky 5. a 6. zleva jsou světlé krémové oboulícní úplety, barva už je hodně do žluta. Ideální na panenky asiatky. Liší se od sebe gramáží, jeden má 215 a druhý 280 g/m2 (panenkové od Jimipletu mají cca 230 g/m2, švýcarské i 215 g/m2). Umím si ale představit oba – ten těžší na větší lehčí na menší panenku.

Zahraniční úplety

Švýcarské panenkové úplety do firmy LaibYala jsou stále pro mne tím nejlepším. Na fotografii je to to tmavé – tmavě hnědá (horní fotka trochu zesvětlena, aby byl vůbec vidět, a zkreslilo to barvy ostatních úpletů, reálnější jsou ty dole). Z tmavě hnědého jedno a oboulícu jsem už šila panenku a dopadlo to moc dobře.

Ze světlého švýcarského úpletu šiji panenky obvykle (levá dolní část fotografile) a jsem s nimi moc spokojená. Vyšší cena je vykoupena jistotou, že se u švů nedělají dírky, úplet se nekroutí.

Ráda bych ještě otestovala úplety De Witte Engel, které jsou také špičkové.

Celkový pohled umožňuje porovnání odstínů jednotlivých úpletů. A proč se vyplatí šít z kvalitního materiálu, už jsem také psala v článku 5 chyb, které vás rozběsní.

srovnání úpletů na panenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..