5 chyb při šití panenek, které vás rozběsní

hromada nití

5 chyb, kterým se raději vyhněte

Panenkami se zabývám už pár let a šitím obecně ještě mnohem déle. Kdo šije ví, že v procesu občas nastane chvíle, kdy máte chuť otevřít okno a vše vyhodit ven. A někdy se dokonce ani otvíráním okna nechceme zdržovat.Jsou to chvíle, kdy si nadáváte, proklínáte materiál či pomůcky. Sepsala jsem proto 5 chyb, které spolehlivě k takovýmto situacím vedou, a lze jim předcházet!

Chyba první – staré vetché nitě

Zdědili jste šití, máte spoustu nití a jásáte. Nití tělové barvy pečlivě přišíváte hlavu panence pěkně kolem dokola. Když už to skoro máte – TRH! a nit je přetržená. Můžete začít znovu. A navíc, nejste si jistí, kolik toho panenka vydrží, když jste tak lehce nit přetrhli?

Nitě si před šitím ověřte. Pokud je snadno a lehce přetrhnete v ruce, jsou už zpuchřelé. Raději z nich něco vyrobte. Věnec na dvěře, stylový věšák, na internetu je inspirace dost.

hromada nití

Chyba druhá – nitě nízké kvality

Výhodně jste nakoupili nebo zdědili nitě. Dobře drží, jen tak je nepřetrhnete. Když šijtete rovným stehem nějaké plátno, fungují také dobře. Začnete šít úplet nějakým složitějším stehem a každnou chvílí musíte navlékat jehlu. Nit se trhá. Do overlocku to už vůbec nejde. Nit chlupatí, dělají se na ní žmolky a proto se při rychlém šití trhá.

Nešetřete pár korun na kvalitní niti, když víte, že šijete hlavně úplety. Vyplatí se to. Nezkazíte si vzhled výrobku a játra panáky na uklidnění

nitě na šití

Chyba třetí – nekvalitní úplet na panenky

Začínáte šít a nechcete investovat do látky na panenky. Koupíte nějaký tělový bavlněný úplet, který má jakžtakž vhodnou gramáž a vrhnete se do toho. Vyvazujete hlavičku, tvarujete obličej, potahujete hlavičku, vyšíváte oči a pusinku, vyšíváte vlásky. Na panence pracujete již několik hodin. Děláte tělíčko, ale to se při vyplnění nějak divně vytahuje a ztrácí tvar. Páráte nebo šijete nové tělíčko – upravujete a zužujete střih, nebo látku stříháte dvojitě. Na tělíčku už pracujete dvakrát dlouho a dvojnásobná už je i spotřeba. Panenku po mnoha pečlivých hodinách dokončujete. Panenka však působí poněkud hadrovitě a za pár týdnů už je úplně hadrová.

Investujte do kvalitního úpletu. Cena je relativně vysoká, ale na panenku není spotřeba jako na šaty a vrátí se vám to v pěkném vzhledu hotové panenky.

Chyba čtvrtá – poškozené špendlíky

Našpendlíte si umístění ručiček, a když špendlík vytahujete, vytrhne nit. Špička je poškozená, je na ní “háček”. Někdy se totéž stane i u jehly nebo peanu. Jehla také může mít nekvalitní ouško a přetrhávat nitě. Nastává pak stejné zoufalství jako v bodě prvním.

Poškozené pomůcky nemilosrdně vyhoďte. Nůžky bruste. A kupujte kvalitní špendlíky a jehly. Stojí jen pár korun a vydrží léta (než je poztrácíte :-))

špendlíky s barevnou hlavičkou

Chyba pátá – nepoužívání náprstku

Náprstek je bezva pomůcka, ale málokdo jej opravdu používá. Když sedíte hodiny nad panenkou a prošíváte několik vrstev úpletů, najednou si uvědomíte, že jste si už potřetí zapíchli ouško jehly do prostředníku (jak s ním jehlou protlačujete látkou) a zakrváceli si panenku. Tu teď musíte honem studenou vodou čistit, aby hodiny práce nepřišli nazmar.

Nasadťe si náprstek dřív, než budete mít prst jako řešeto.

náprstek a šitíčko

Doufám, že vám článek pomůže si šití více užít. Máte také nějakých svých TOP 5 chyb?

Další tipy a zkušenosti získané vlastními chybami předávám svým klientkám na kurzech. Zejména pro to, aby jich byly ušetřeny.

2 myšlenky o “5 chyb při šití panenek, které vás rozběsní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..