Potřebuji na šití panenek šicí stroj?

Šicí stroj Bobbin

Je nutný šicí stroj?

Poslední dobou se mne často ptáte na to, zda je k šití panenek zapotřebí šicí stroj. Zcela upřímně odpovídám, že není.

Pokud nemáte šicí stroj, opravdu vám to nemusí bránit v šití panenek. Dobře utahovaný zadní steh je pevný a přiměřeně pružný.

Asi před dvaceti pěti lety jsem byla na exkurzi ve vyhlášeném krejčovství Adam v Praze na Příkopech. Pracovali tam tehdy samí pánové. Používali těžké žehličky a tradiční postupy. A jak nám vysvětlili, skoro celá saka šili ručně, protože takový šev byl kvalitnější, než sešívání na šicím stroji. Je pravda, že jejich zadní steh byl neuvěřítelně přesný, pravidelný a krásný.

Takže se rozhodně nebojte, že by ruční šití nestačilo.

Starý šicí stroj Bobbin

Na druhou stranu, pokud milujete stroje, může se panenka stát příjemnou záminkou k jeho nákupu. I tak bych ráda podotkla, že stroj využijtete především v přípravné fázi sešívání dílů a pak pro šití oblečků. Většina práce na panence je stejně ruční. Také platí, že čím menší panenka, tím méně šití na stroji. Domečkové panenky se šijí v ruce prakticky celé, za to při šití velkých fyzio panenek znamená použití stroje příjemnou úsporu času.

Pokud se budete snažit šít na stroji za každou cenu, naopak vám to může zkomplikovat práci. Malé díly mají tendenci zalézat pod stehovou desku, stehy se někdy na počátku šití cuchají a vůbec musíte dobře promýšlet celý postup tak, abyste stříhali až po sešití a jednotlivé kroky na sebe navazovali v logickém sledu kvůli proveditelnosti. Tento se často liší od postupu na běžném oblečení. Vše se prostě přizpůsobuje velikosti a tomu, kam se se strojem ještě dokážete dostat.

Takže sláva ručnímu šití a “slow toys” neboli poklidné neuspěchané výrobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..