Z čeho šiji, mé oblíbené tělové úplety a jejich odstíny

Švýcarský tělový úplet, barvy tělových úpletů na panenky, které si můžete vybrat. Ekopanenky.cz

Tělové úplety jsou velmi časté téma různých diskuzí. Už jsem zde o nich párkrát psala, ale myslím, že toho nikdy nebude dost. Navíc jsem ve svém “ateliéru” (rozuměj šicím koutě) poněkud rozšířila barevné spektrum mých oblíbených švýcarských úpletů. V tomto roce se ještě chystám otestovat úplety holandské.

Níže zmiňované úplety najdete na mých panenkách, na kurzech a nově také v připravovaných sadách na šití panenky.

Jaké tělové úplety používám

Pro větší názornost jsem úplety, které na své panenky používám popsala přímo na obrázku. Berte prosím na zřetel, že zobrazené odstíny se mohou lišit od reality podle nastavení monitoru. Ani foťák z barev nebyl moc nadšený, takže foto není 100%, ale vystihuje podstatu jednotlivých tónů a hlavně rozdílů mezi nimi.

Tělové úplety, jejich odstíny. Panenkový úplet, k výběru i zakoupení. Ekopanenky.cz

Český biobavlněný tělový úplet

Je k dispozici pouze ve verzi oboulícního úpletu, tedy velmi tažném úpletu, který se hodí na potahování vytvarovaných hlaviček. Je skvělý na domečkové panenky, skřítky a mazlinky. Pokud je použit na tělíčko, je dobré zvolit buď techniku rolování vlněné výplně nebo při tvorbě střihu počítat s roztažností. Jinak vyjde panenka buřtík. Výhodou je dobrá kvalita materiálu, bezpečnost pro děti i přírodu a rozumná cena. Pokud budete chtít tento úplet před šitím vyprat, počítejte s tím, že tvrdne a výrazně hůř se s ním pracuje. Obecně se nedoporučuje tělové úplety předepírat.

Švýcarský panenkový tělový úplet

Ostatní znázorněné úplety jsou ostíny švýcarského úpletu, který mám momentálně k dispozici. Není to kompletní škála výrobce (ale ta zahrnuje i bílou), ale je to výběr nejzajímavějších a nejpoužívanějších odstínů.

Všechny tyto odstíny jsou vyráběny jak v tažné oboulícní verzi, tak v pevnějším jednolícu. Je to z důvodu kombinování obou těchto materiálu (na hlavu a tělo). Pokud jste již zvítězili nad nástrahami potahování hlavičky (zejména se záhyby u krku), je možné celou panenku ušít z jednolícního pevnějšího úpletu. Má sice trochu výraznější strukturu, ale panenka pak působí celistvě a jednotně. Použití kombinace obou typů má zase výhodu v jemnější struktuře látky na hlavičce a tváři panenky, snazší tvarování křivek na hlavičce a celkově jednodušší potahování hlavičky. Po potažení pak hlavička může mít o maličko světlejší odstín, než trup. Je to dáno strukturou materiálu a jeho napnutím (prosvítání podkladu). Já tuto kombinovanou techniku používám běžně, můžete se podívat do Galerie a posoudit, jak moc je to vidět.

Pro své panenky nejčastěji používám tělový světlý úplet, ale zkoušela jsem i tmavě hnědý a také vypadá moc pěkně.

Švýcarské úplety mají špičkovou kvalitu, bezpečnost, nepřitahují nečistoty a nemají sklon ke žmolkování.

Tuto vlastnost jsem si uvědomila, když jsem po nějaké době vzala do ruky kus panenky, jejíž střih jsem vyvíjela. Použila jsem na ní český panenkový úplet od Jimipletu (tělová verze). Po 3 měsících (na polici) tento kus působil uváleně, na rozdíl od panenky ušité ze švýcarského úpletu. (mám tu i metr českého krémového panenkového úpletu od Jimipletu. Zatím jsem neměla odvahu jej použít, je velmi tuhý. Zatím si neumím představit, jak z něj šiji.)

Vlastnosti tohoto úpletu a také dovoz ze zahraničí jsou vykoupeny vyšší cenou. Naštěstí na panenky je mnohem menší spotřeba, než třeba na tričko, takže si myslím, že investice do kvalitního materiálu nikoho nezrujnuje a vrátí se pěkným vzhledem panenky nejen v okamžiku vyrobení, ale i po letech.

Kde tělové úplety koupit?

EDIT: Všechny tyto úplety si po dohodě se mnou můžete u mne zakoupit, a to pohodlně v e-shopu!

 

2 myšlenky o “Z čeho šiji, mé oblíbené tělové úplety a jejich odstíny

    • Tereza Jarošová říká:

      Dobrý den Veroniko, 0,5 m úpletu DWE nebo jeden obdélník LY na tělo a kousek na hlavu (např. sada švýcarských úpletů) by mohl stačit. Záleží také hodně na střihu. Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..