Který tubulár, kolik vlny a jaký úplet potřebuji na šití panenky?

Jakmile se rozhodneme, že si chceme zkusit ušít panenku (waldorfského typu), začneme se pídit po materiálu. Je nám jasné, že potřebujeme úplet tělové barvy, ale jaký? Pak se dočteme o spodním úpletu, hadicové gázovině, nebo je to tubulár?… a nakonec, propánajána, kolik vlny na výplň máme koupit?

Tento článek vám vnese trochu jasu do tápání. Jde o mé osobní zkušenost s materiály, které mi prošly rukama. Vyrobila jsem desítky panenek a mohu i zpětně posoudit, které materiály po letech vypadají pěkně, a jaké množství výplně dávat.

Panenkový úplet

Úplet je látka vyrobená pletením. Je tedy ze své povahy pružnější než tkaniny (např. plátna, dnes často také označované jako “bavlny”, což mne trochu irituje, protože je to matoucí). Panenky jako takové se šijí z obou typů materiálů (z tkanin se šijí např. Tildy), pro waldorfské panenky a jejich tvarované hlavičky však potřebujeme tvárnost a přizpůsobivost úpletu.

Barva

K výrobě panenek waldorfského typu potřebujeme úplet tělové barvy (libovolné tělové barvy podle našeho vkusu, od světle krémové až po tmavě čokoládovou). Samozřejmě můžeme volit i extravagantnější odstíny jako modrý či zelený, např. pokud tvoříme spíše bytosti z říše pohádek.

Složení materiálu

Nejlepší úplet je 100% bavlna. Použít lze i úplet viskozový nebo vlněný, kritériem je použití přírodního materiálu (viskoza je sice z celulozy a je příjemná a rozložitelná, ale prošla již chemickým zpracováním, takže “přírodnost” si posuďte sami.) Rozhodně se vyvarujete úpletů s elastanem. Jsou na výrobu panenek příliš pružné. Nejlepší jsou materiály s atestem pro děti do tří let. A úplně nejlepší jsou textilie s certifikátem GOTS, ktery zajišťuje celý proces výroby látky, tedy že vypěstovaná biobavlna byla i dobře zpracovaná a barvená.

Výrobci

Zahraniční

Protože waldorfská pedagogika je nejvíce rozšířená v západní evropě, není divu, že tam nalezneme i největší výrobce skvělých panenkových úpletů. Je jím švýcarská firma Laib Yala a nizozemský De Witte Engel. Oba výrobci jsou léty a stovkami panenkářů prověření, nabízejí širokou škálu odstínů a kvalitu výrobků dokládá i to, že jejich úplety mají evropské atesty na výrobu hraček (ještě přísnější certifikát než mají textilie určené na oblečení pro děti do 3 let).V německu vyrábí zajímavé látky a také panenkové úplety s atestem pro hračky v bio kvalitě Siebenblau nebo Lebenskleidung.

Z těchto výrobců mám vyzkoušený Laib Yala (LY). Nežmolkuje, látka vypadá dobře i po letech. V roce 2019 hodlám otestovat i ostatní výrobce, až se tak stane, věnuji jim další článek.

Až budete panenkový úplet hledat, použijte například slova: puppentrikot, skin jersey, doll skin, doll jersey …

U nás

Jeden z výrobců u nás, který nabízí látky na panenky je Jimiplet. Již jsem se jejich materiálu věnovala v předchozích článcích tady a zde ve srovnání jednotlivých vzorků. Běžně používám jejich biobavlněný oboulíc tělové barvy. Nově mám jejich panenkový krémový úplet, ale ještě jsem z něj nešila. Je hodně světlý, tuhý a pevný. Uvidíme.

O jiném výrobci, který by se vysloveně hlásil k výrobě úpletu na hračky nevím. Většinou jde o běžný sortiment úpletů. Doporučuji ohlídat si gramáž, vyzkoušet malý kus a dát mu “zabrat”. Jak se chová ve švu, když do něj pěchuji silou vlnu? Žmolkuje?

Typy panenkových úpletů

Úplety neboli pleteniny, stejně jako tkaniny, jsou různého typu. Liší se způsobem pletení – vazbou. Pletařky to znají dobře. Pěkný srozumitelně napsaný praktický článek o úpletech najdete třeba zde. My se podíváme na ty, se kterými se setkáme při pátrání po látce na panenky.

Máme tak úplety jednolícní – tedy látku s rubem a lícem, na rubu jsou obloučky U a na lícu sloupky V. Je to látka běžně používaná například na trička. Když se ustřihne, okraje se krásně rolují, což je při stříhání někdy k zbláznění. Je to přiměřeně pružný i pevný úplet. (LY)

Další typ je oboulícní úplet. Jak název napovídá, má líc na obou stranách, obě strany vypadají stejně, vidíme krásné sloupky z malých V. Je to pružný úplet, skvělý na hlavičky. (LY, DWE)

Aby toho nebylo málo, ve světě panenek se používá i oboulícní úplet se sníženou tažností – pevnější úplet, naleznete jen např pod názvem vewenit. Je to úplet na jehož povrchu zblízka vidíme vzor malých čtverečků – trochu se podobá se piké. (LY, Jimiplet)

biobavněný panenkový úplet
Český biobavlněný oboulíc

Jaký úplet tedy je ten správný?

Na panenky vybíráme úplety s vyšší gramáží (okolo 200g/m2). Úplet běžně používaný na trička je příliš tenký, potřebujeme, aby panenka něco vydržela. Dále je to o kvalitě materiálu: nesmí pouštět oka, žmolkovat, uvolňovat se ve švu, čím méně přitahuje špínu, tím lépe. Typ úpletu volíme podle typu a velikosti panenky. Lepší je úplet pevnější, aby panenka držela tvar.

Laib Yala například vyrábí stejný odstín ve 4 typech pletenin: jednolícní, oboulícní, wevenit a ještě speciální se sametovým povrchem na malé postavičky. Jednolícní se používá na tělíčka, pružný oboulíc krásně obrýsuje hlavičku. Není to ale dogma, panenka vypadá krásně také celá ušitá z jednolícního úpletu, vypadá jednotně, což se při kombinaci typů vždy úplně nedocílí – ač jde o jeden odstín, nikdy není úplně stejný a hlavička vypadá světleji. Výhoda oboulícního úpletu na hlavičku je na druhé straně v jemnějším a hladším povrchu – jednolíc má výraznější strukturu, a také se s ním dobře šijí plešaté panenky – lze jej dobře napnout tak, aby se minimalizoval šev na hlavě.

Co nedoporučuji je šít velké panenky z příliš tažného úpletu – pokud je pěchujeme, budou hodně baculaté a nebudou tolik držet tvar.

Osobně používám jednolíc od LY na tělíčka a oboulíc nebo jednolíc na hlavičky. Na malé panenky, panenky do domečku, mazlinky a skřítky používám biobavlněný úplet Jimipletu. Ten také u mne můžete zakoupit. Miminko na úvodní fotografii je celé ušito z českého panenkového upletu od Jimipletu.

Úplety na panenky před šitím nedoporučuji prát (na rozdíl od všech ostatních látek, které předepírám). Je to kvůli práci s těmito látkami, panenky se mnohem lépe šijí z nepředepraných panenkových úpletů (biobavlněný od Jimipletu např. tvrdne a ztrácí měkkost a pružnost).

Jaké typy používám já?

Typ panenky …typ úpletu

domečkové panenky, skřítci, mazlinky, malé panenky do 20 cm – oboulícní úplet biobavlna Jimiplet

miminka a batolata – jednolícní a oboulícní LY úplet

slečinky a panenky s vlasy – jednolícní (a volitelně oboulícní) LY úplet

Úplety zakoupíte zde.

Tubulár či spodní úplet

Hadicová gázovina neboli tubulár je materiál, který obaluje základní kouli v hlavě panenky. Spodní úplet má stejnou funkci, lze na něj recyklovat stará světlá trička, ale hůře se tak pracuje. Osobně vřele doporučuji hadicovou gázovinu. Občas se ptáte, jaký rozměr pro jakou panenku. Rozměr gázoviny je šíře rozpláclého tubuláru (nikoliv tedy průměr, poloměr atd.). Gázovina je pružná (100% bavlněná nebo viskozová) svou strukturou, nikoliv přidaným elastanem. Nezaměňujte prosím za pruban a jiné pružné obvazoviny s elastanem, špatně by se vám pracovalo. Potřebujeme stejně jako u úpletu roztažnost kvůli přizpůsobení se kulatému tvaru a současně pevnost, abychom mohli hlavu pevně napěchovat vlnou.

Tubular

Šířka tubuláru …..přibližná velikost panenky

1,5 cm ….domečkové panenky cca 10 cm

2,5 cm ….skřítci a malé panenky cca 20 cm

4 cm …….střední panenky okolo cca 30 cm

6 cm …….velké panenky a miminka.cca 40 cm

8 cm …….panenky cca 50 cm

10 cm …..panenky cca 60 cm

Tubuláry koupíte v mém e-shopu.

Výplňový materiál – vlna

Mykaná vypraná vlna bez nečistot, klidně druhé jakosti je ideální materiál na vyplnění panenky. Panenky vyplňujeme opravdu pevně, protože vlna časem slehne. Málo vyplněné panenky se poznají tak, že se jim deformuje hlavička a jsou hadrovité.

Orientační velikost panenky … přibližná spotřeba vlny

mazlinky okolo 25 cm … cca 100 g vlny

panenky oblékací okolo 25 cm …cca 200 g vlny

panenky okolo 40 cm … cca 350 g vlny

nahaté panenky 50 – 60 cm …cca 500 g vlny

Materiály i pomůcky můžete pohodlně zakoupit u mě.

2 myšlenky o “Který tubulár, kolik vlny a jaký úplet potřebuji na šití panenky?

    • Tereza Jarošová říká:

      Dobrý den paní Kubešová,
      Střih na velkou 90 cm vysokou panenku mám zatím pouze v pracovní verzi a bohužel není možné jej zaslat.
      Tereza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..