Mnoho podob panenky – 5. část víly a kořenové děti

Víly a kořenové děti

Tuto kapitolu bych chtěla věnovat panenkám vyráběným především pro dekoraci (ale můžeme si s nimi hrát). Jsou to různé víly, kořenové děti či jiné postavičky symbolizující rostliny, či roční období.
Kořenové děti a víly jsou z velké části ušité z plsti a používají se na takzvané stolky ročních období (vůbec se nemusí jednat o stůl – stačí polička, koutek, miska….). Ty ve waldorfské pedagogice odrážejí ubíhající rok, plynutí času a změny v přírodě. Dávají se na něj různé přirodniny, poklady, které nalézáme na procházkách (a pak nevíme, co s nimi), které se vztahují k roční době, měsíci nebo svátku.
Můžeme je doplňovat panenkami – vílami či skřítky, tzv. květinovými, v zimě kořenovými dětmi, postavičkou maminky Země, paní Zimy, či betlémovými figurkami a podobně. Fantazii se meze nekladou, záleží na tom, co se nám líbí. Jen je dobré pamatovat známé úsloví, že méně je někdy více.

Zima

Osobně se domnívám, že je to skvělá věc pro milovníky betlémů, z figurálních výjevů se můžeme těšit celý rok 🙂
Poppenatelier Barbara
Poppenatelier Barbara

Více o postavičkách

 Figurky mohou být z libovolného přírodního materiálu (např. dřevěné), my se ale zaměříme na ty šité a plstěné.
 Tyto postavičky se šijí podobně jako panenky na hraní s hlavičkou z úpletu, vyplněné rounem a s vlásky z vlny. Obvykle se šijí bez nohou, ruce vystužené drátem, aby se mohly ohýbat.
Ignis
Ušít se mohou i velice jednoduše, bez ručiček.
Susannelfe
Nebo se celé uplstí jehlou z barevného ovčího rouna. Plstit se mohou pevně, postavička pak stojí, nebo se jen upraví česané rouno do podoby závěsné víly. Pokud chceme figurky i na hraní, je lepší je ušít. Pevně plstěné také něco vydrží, ale vlákna se postupně uvolňují a po čase potřebují opravit. A závěsné víly z načechraného rouna už vyžadují opravdu jemné zacházení, jedná se o křehkou krásu.
Made4uByMagic
darialvovsky
Holichsmir
A malé přiznání na závěr:
Také jsem se nadchla myšlenkou na stolek ročních dob a ušila několik postaviček – panenku sněženku, panenku jívu a kaštánka. Dětem se moc líbily, byly nadšené. Ale stolek ročních dob nikdy nevznikl. Panáčci bydlí v domku pro panenky, měnící se přírodu pozorujeme z okna do zahrady a doma se i nadále bez ladu a skladu kupí poklady krásných přírodnin nalezených na procházkách. 🙂
Další panenky si můžete prohlédnout v galerii. Návody na ušití podobné panenky najdete buď sekci Šití panenky krok za krokem, v návodech v pdf nebo v knize Jak ušít ekopanenky
Velmi poučný článek o konvenční bavlně a biobavlně najdete zde.

Další kapitoly:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..