Mnoho podob panenky – 1. část miminka

Chtěla bych vám představit měkký a teplý svět panenek pro každý věk. Může sloužit k inspiraci, vlastnímu tvoření. A také k tomu, abych vás přesvědčila, že šitá panenka může mít opravdu hodně podob. Budeme se stále držet inspirací waldrofskou pedagogikou – i tak je záběr dost široký. Pokud by vás to zajímalo, k ostatním druhům šitých panenek se můžeme dostat někdy později. Dnes se zaměříme na panenky pro miminka.
V závislosti na věku dítěte se mění vzhled vhodné panenky. Zatímco miminkům bude vyhovovat jednoduchá panenka – uzlík k žužlání, šestileté dítě jistě uvítá panenku, kterou může česat a převlékat. Podívejme se tedy, jak panenky mohou vypadat.

Panenky pro miminka

Pro nejmenší děti se šijí jednoduché uzlíkové panenky. Nemusí mít ani naznačený obličej. Výroba je nenáročná nejen časově, ale i materiálem – v podstatě na ní stačí kus bavlněné látkové pleny, flanelu, nebo jiného materiálu vhodného pro miminka (nejlépe s atestem, ideálně biobavlnu).
zdroj: http://www.zonnekindpoppen.nl
Pokud si chceme víc pohrát, uděláme panence obličej z úpletu tělové barvy. Vlásky tyto panenky pro maličké nemají. Kdo by měl raději propracovanější panenku, volí typ s vypracovanou hlavičkou a vyšitým obličejem. Místo vlásků může mít panenka jen pár stehů bavlnkou a čepičku. Tělíčko je měkkce vycpané.
od Woolhalla
od BiBidolls
od Lalidom
od Kleinekatrijne
od ElenaBelova
Existuje nepřeberné množství variant a velikostí tohoto typu panenek – záleží jen na vaší fantaziii a vkusu.
Důležité je ale zvolit vhodný materiál, aby dítě mohlo panenku bezpečně ochutnávat. Vyhneme se umělým vláknům, dáme přednost vlně, bavlně, hedvábí, lnu, konopí. Pokud budeme kupovat novou látku, přihlédneme rovnou i k atestům (atestované látky vhodné pro děti do 3 let, ideální jsou biomateriály), kvůli použitým barvivům.
Další panenky si můžete prohlédnout v galerii. Návody na ušití podobné panenky najdete buď sekci Šití panenky krok za krokem, v návodech v pdf nebo v knize Jak ušít ekopanenky
Velmi poučný článek o konvenční bavlně a biobavlně najdete zde.

Další kapitoly:

2 myšlenky o “Mnoho podob panenky – 1. část miminka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..