Weft – vlásky z nepředených vláken

Vlněný weft – vlásky jako opravdové

Už delší dobu toužím po panence, která by měla vlásky z vlněných nebo mohérových vláken a ne z příze. Tak to zkouším. Zkouším udělat “weft” což znamená útek, prostě vlákna rozprostřít a spojit nití tak, aby se dala našít na hlavičku panenky.
Klasicky to dělám večer. Ještě není zdaleka hotová, ale už je vidět, jak asi bude vypadat. (Omluvte špatnou kvalitu fotek, foceno v noci a ještě na mobil)
V zahraničí se česance prodávají upravené pro tento účel pod názvem weft (nejběžněji mohair weft, protože nejméně plstnatí). Protože balíček na jednu panenku vyjde zhruba na 500 korun (a více), rozhodla jsem se vyrobit si pokusně taková upravená vlákna na paruku sama.
wefted wool - lokýnky nachystané na háčkování
Pro svůj experiment jsem použila kudrnatou vlnu z oveček plemene wensleydale z Dobroděje. Vlna je vypraná a nečesaná a pro své účely jsem ji musela důkladně přebrat a vybrané prameny srovnat podle délky. Sešívala jsem je na stroji, podložené proužkem staré záclony, kterou jsem následně sestřihla.
weft vháčkuji do čepičky - ekopanenky
Vzniklý weft jsem pak zapracovala do paruky během háčkování základní čepičky z mohérové příze. Další možností je našít je přímo na hlavičku nebo na čepičku. Ale háčkování se mi zdálo nejlepší.
Jak panenka dopadla se můžete podívat tady. Já jsem spokojená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..