Masopustní koblihy – radost Masopustního úterý pro mlsné jazýčky

Masopustní koblihy, recept

Kdo by je neměl rád? Masopustní koblihy

Když jsem sdílela reel o zadělání a pečení koblížků, přišly mi dotazy na recept. Ráda jej budu sdílet. Vyzkoušený, osvědčený a chutný. A samozřejmě s prostorem na improvizaci. Jako u všech mých návodů. Ať jde o koblihy, perníky, kraslice nebo to hlavní: šití panenek.

Masopustní koblihy dělávám o Masopustním úterý. Mám ráda tradice jako mezníky. Jako ukazatele proměn roku. Stolky ročních období s malými panenkami, rostlinkami, zvířátky, zvyky a také voňavé a chutné poklady z kuchyně. Vánočky, preclíky, perníky, koblihy.

Na koblihy potřebujeme:

  • 50 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 4 žloutky

Vše dohromady utřeme do pěny (raději mixérem než utěrkou) a pak postupně vmícháme další suroviny:

  • vanilkový cukr (nebo cukr a vanilku) – rozhodně upřednostněte pravou vanilku před levným syntetickým vanilinem
  • 1 lžíce citronové štávy
  • 3 lžíce rumu (Proč? Těsto pak nasaje méně oleje)

Připravíme kvásek

  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru

Můj oblíbený postup je rozmačkat kvasnice s cukrem a chvilku počkat, až roztečou. Nebaví mne dělat klasický kvásek (droždí, mouka, cukr, mléko). Skvěle to funguje.

Kvásek přidáme do směsi a postupně vmícháme další důležité koblihové suroviny:

  • 500 g hladké mouky (miluji jemně mletou celozrnou špaldovou z Probia)
  • 1/4 litru mléka
  • 1/2 lžičky soli

Uhněteme pořádně nepříliš tuhé těsto a dáme kynout. Přibližně 1 hodinu.

  • mouka na podsypání
  • domácí tužší marmeláda
  • olej na smažení
  • cukr na posypání

Vykynuté těsto na pomoučněné desce rozválíme na placku silnou asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy (nebo sklenicí) naznačíme na půlku placky koblihy. Do středu koleček dáme trochu marmelády, překlopíme přes to druhou polovinou placky a vykrajovátkem (nebo silnější sklenicí) vykrájíme koblihy kolem hrbolků. Proč ne vykrajovátkem na cukroví? Je moc ostré a my potřebujeme, aby se okraje koblihy při vykrajování na sebe pořádně přitiskly.

masopustní koblihy před smažením

Do kastrolu nalijeme dost oleje, klidně 1 litr. Když mají koblihy při smažení prostor, samy se po opečení jedné strany překulí. Smažíme v rozpáleném oleji, ale ne zas příliš zprudka. Pod pokličkou. Pokud se koblihy samy neotočí, obrátíme je a pak odkryté osmažíme dozlatova i z druhé strany.

Odkrojky doporučuji už nepoužívat na další várku koblih – těsto nabere moc mouky z podsypání a ztratí lehkost. Mnohem lepší je prostě je naházet do oleje a osmažit tak, jak jsou. Já je miluji víc, než samotné koblihy s marmeládou.

Dáme na ubrousek odsát a pocukrujeme. Zlehka!

A nakonec varujeme všechny mlsné huby kroužící okolo, že je to ještě horké a že marmeláda pálí nejdéle, ať začnou odkrojky. 😀

Poznámka na závěr:

Olej po vychladnutí nalijeme zpátky do láhve a vyhodíme do kontejneru na použitý olej. Nikdy nelijeme do odpadu, je-li nám čistý odpad milý.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..