Kdo by je neměl rád? Masopustní koblihy
Když jsem sdílela reel o zadělání a pečení koblížků, přišly mi dotazy na recept. Ráda jej budu sdílet. Vyzkoušený, osvědčený a chutný. A samozřejmě s prostorem na improvizaci. Jako u všech mých návodů. Ať jde o koblihy, perníky, kraslice nebo to hlavní: šití panenek.
Masopustní koblihy dělávám o Masopustním úterý. Mám ráda tradice jako mezníky. Jako ukazatele proměn roku. Stolky ročních období s malými panenkami, rostlinkami, zvířátky, zvyky a také voňavé a chutné poklady z kuchyně. Vánočky, preclíky, perníky, koblihy.
Na koblihy potřebujeme:
- 50 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 4 žloutky
Vše dohromady utřeme do pěny (raději mixérem než utěrkou) a pak postupně vmícháme další suroviny:
- vanilkový cukr (nebo cukr a vanilku) – rozhodně upřednostněte pravou vanilku před levným syntetickým vanilinem
- 1 lžíce citronové štávy
- 3 lžíce rumu (Proč? Těsto pak nasaje méně oleje)
Připravíme kvásek
- 30 g droždí
- 1 lžička cukru
Můj oblíbený postup je rozmačkat kvasnice s cukrem a chvilku počkat, až roztečou. Nebaví mne dělat klasický kvásek (droždí, mouka, cukr, mléko). Skvěle to funguje.
Kvásek přidáme do směsi a postupně vmícháme další důležité koblihové suroviny:
- 500 g hladké mouky (miluji jemně mletou celozrnou špaldovou z Probia)
- 1/4 litru mléka
- 1/2 lžičky soli
Uhněteme pořádně nepříliš tuhé těsto a dáme kynout. Přibližně 1 hodinu.
- mouka na podsypání
- domácí tužší marmeláda
- olej na smažení
- cukr na posypání
Vykynuté těsto na pomoučněné desce rozválíme na placku silnou asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy (nebo sklenicí) naznačíme na půlku placky koblihy. Do středu koleček dáme trochu marmelády, překlopíme přes to druhou polovinou placky a vykrajovátkem (nebo silnější sklenicí) vykrájíme koblihy kolem hrbolků. Proč ne vykrajovátkem na cukroví? Je moc ostré a my potřebujeme, aby se okraje koblihy při vykrajování na sebe pořádně přitiskly.
Do kastrolu nalijeme dost oleje, klidně 1 litr. Když mají koblihy při smažení prostor, samy se po opečení jedné strany překulí. Smažíme v rozpáleném oleji, ale ne zas příliš zprudka. Pod pokličkou. Pokud se koblihy samy neotočí, obrátíme je a pak odkryté osmažíme dozlatova i z druhé strany.
Odkrojky doporučuji už nepoužívat na další várku koblih – těsto nabere moc mouky z podsypání a ztratí lehkost. Mnohem lepší je prostě je naházet do oleje a osmažit tak, jak jsou. Já je miluji víc, než samotné koblihy s marmeládou.
Dáme na ubrousek odsát a pocukrujeme. Zlehka!
A nakonec varujeme všechny mlsné huby kroužící okolo, že je to ještě horké a že marmeláda pálí nejdéle, ať začnou odkrojky. 😀
Poznámka na závěr:
Olej po vychladnutí nalijeme zpátky do láhve a vyhodíme do kontejneru na použitý olej. Nikdy nelijeme do odpadu, je-li nám čistý odpad milý.
Dobrou chuť!