Jakými nitěmi šít panenky

Nitě Nylbond - paleta odstínů, jakými nitěmi šít panenku

Jakými nitěmi šít panenky, aby tvorba byla radostí

Jak rozšiřuji nabídku nití v e-shopu, začíná být poněkud nepřehledná. Které vybrat? Jakými nitěmi šít panenky? Obecné povídání o nitích, jejich typech, materiálech a číslování si přečtěte v článku z minulého roku.

V tomto článku bych se chtěla soustředit převážně na pevné nitě, které lze zakoupit v galanteriích nebo u mne v e-shopu.

Jaké vlastnosti má mít nit na šití panenky

Vlastnosti nití jsou dány použitím. Požadavky na nitě do šicího stroje se budou trochu lišit od požadavků na nitě k ručnímu šití.

Strojové sešívání dílů

  • Nit do šicího stroje musí být dostatečně pevná, aby švy vydržely namáhání při pěchování výplně a později při hře s panenkou (nemusí však být tak pevná jako na ruční šití).
  • Současně by měla být tenká a hladká, aby hladce procházela mechanismem stroje a očkem jehly (na úplety)
  • Nesmí chlupatět a žmolkovat, aby ve stroji nedělala neplechu.

Ruční sešívání a především kompletování panenky

  • Nit může být silnější než strojová nit
  • Může být i trochu “chlupatější”
  • Každopádně bychom ji neměli přetrhnout v ruce, protože všechny švy budeme hodně utahovat a budou velmi namáhané.

Nitě z přírodních materiálů

Bavlněné nitě

Bavlněné šicí nitě mají přirozeně nízkou pevnost v tahu, moc je tedy na šití panenek nedoporučuji. Ty kvalitnější, ze mercerované bavlny lze použít na sešívání dílů menších, měkkých panenek. Dnes lze zakoupit i nitě z biobavlny a ušít si tak 100% biopanenku. Silné bavlněné nitě, tedy spíš tenké provázky, doporučuji vyzkoušet a případně využít, podobně jako lněné nitě, na vyvazování a tvarování hlaviček.

Hedvábné nitě

Hedvábné nitě jsou vhodné. pevné, hladké, špatně se však shání. Nejspíše seženete dírkové hedvábí – silnější nit na obšívání knoflíkových dírek. Je pevné a určitě jej můžete bez obav použít na sesazování panenky (přišívání rukou, hlavičky či nožiček). Tenčí, a na šití šikovnější, hedvábné nitě se hodí na sešívání dílů. Vznikne tak 100% kompostovatelná panenka, což je můj cíl. Je však problém sehnat správný odstín. Hedvábné dírkové nitě u nás vyrábí Hedva, hedvábné nitě na šití v galanteriích hledejte pod značkou Mettler. Hedvábné nitě, pouze bílé, ve větším návinu prodává Šijemdětem.

Lněné nitě

Lněné šicí nitě se shánějí ještě hůře než hevábné. Ty nejtenčí se využívají spíš na paličkování a další krajkářské techniky. Na šití bývají příliš nepoddajné, ale třeba objevíte ty pravé. Ty silné se hodí na tvarování hlaviček, přišívání končetin kloubových panenek atd.

Nitě ze syntetických materiálů

Variant je veliké množství, budu se proto soustředit na ty, které jsem vyzkoušela.

Polyesterové nitě

Běžné polyesterové nitě

Nitě jako třeba Aspo, Unipoli, Gütermann – běžné tenké šicí nitě dostupné v každé galanterii (číslo 100 nebo 120). Považuji je na šití panenek za nedostatečně pevné, vhodné tedy spíš na volněji vyplněné panenky, sešívání jednotlivých dílů na stroji (nebo v ruce zadním stehem), předem však doporučuji vyzkoušet, zda se nebude trhat. U pevněji vyplňovaných panenek navrhuji raději vzít buď pevným tříkrokým steheme nebo šít dvakrát dokola.

Jádrové polyesterové nitě

Jádrové nitě jsou pevnější a kvalitnější polyesterové nitě. Mají polyesterové jádro ovinuté další polyesterovou vrstvou. Tyto nitě se pro své dobré vlastnosti často vyrábějí v profesionální kvalitě. Např. mé oblíbené profesionální SabaC od Amannu (ve větších návinech) nebo v menších návinech Coats Duet od Mez. Silnější nitě mohou být příjemnější na ruční šití, nezařezávají se při utahování tolik do rukou jako tenké nitě (nebo Nylbond).

Na šití panenek doporučuji silnější, které opravdu v ruce nepřetrhnete, tedy s číslem 80 a níže.

  • Optimální na sešívání dílů strojem je nit číslo 80 – šije se s ní dobře i tenčími jehlami a je už dost pevná.
  • Číslo 50 je také použitelné, ale už je na silnější jehly.
  • Číslo 30 je už dost silná nit vhodná spíš na ruční šití. Ve stroji musíte použít nejsilnější jehly, které zase hůře prochází úpletem.

Coast Duet světle růžová, velmi pevná nitSaba C 80 tmavý losos

Nylonové nitě

Nylbond jsou tenké, pružné a lehce průsvitné šicí nitě. Jsou velmi pevné. Svými vlastnosmi se pěkně přizpůsobují barvě látky. I když navinutá nit na špulce s látkou příliš neladí, jednotlivé vlákno tím, jak lehce prosvítá pěkně splyne s podkladem. Hodí se nejen na sešívání ve stroji, ale také na ruční sesazování a tvarování. Jsou to velmi oblíbené nitě panenkářek na celém světě.Nylbond krémová nit

Už víte, jakými nitěmi šít panenku? Dovolte mi ještě pár rad na závěr

Výběr barvy

Nitě vždy vybírejte podle látky, kterou budete používat. Dlouho jsem vybírala a porovnávala s odstíny úpletů a přízí jakými nitěmi bude jejich šití nejlepší. Je mi jasné, že vybírat barvy podle fotky na monitoru je skoro nemožné. Navíc málokdy odstín nitě sedí úplně dokonale k odstínu úpletu nebo příze, barevnice těchto nití je totiž omezená na určitý počet barev. Proto po porovnání k některým materiálům doporučuji Nylbond, k jiným Coast Duet a dalším SabaC.

(Každopádně jsem sama dlouho šila panenky dvěma odstíny nití několik barev úpletů a nebylo to poznat. Dobře utažené švy nitě tolik neukazují. Takže se nebojte!)

Pečlivější výběr odstínu je třeba při tvarování panenky – prošívání dlaní, tvarování důlků atd.

Nitě Nylbond, především ty světlé odstíny mne nadchly svými “chameleonskými” vlastnostmi, tím, jak dobře splývají s podkladem.

Na nalezení těch nejlepších kombinací stále pracuji, každopádně mi vždy můžete napsat, vyberu vám nitě “na míru”.

Ochrana rukou

Pokud budete hodně šít v ruce, chraňte si ruce a prsty. Používejte náprstky, dnes se dají koupit i pěkné silikonové a různě tvarovatelné. A proti pořezání prstů při utahování nití se mi nejlépe osvědčito omotání kritických míst tejpkou (nebo leukoplastí). Kde ta kritická místa jsou, musíte vyzkoušet sami, kudy nit vedete a jak si jí při šití přidržujete.

Takže, ať se panenka podaří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..