Voskované ubrousky místo potravinové folie


Již delší čas pokukuji po obalech z voskem napuštěného plátna, které prodávají v mém oblíbeném obchodě www.zelenadomacnost.com, dosud jsem však váhala s nákupem. Voskované ubrousky na svačinu mne lákaly. Nerada používám potravinovou folii. Nejen kvůli jednorázovému použití a materiálu, ale všeobecně se z lenosti vyhýbám tomu, používat věci, které mne nutí je neustále dokupovat. …. snad jen ten toaletní papír.. 🙂
V srpnovém čísle Pravého domácího časopisu vyšel článek s návodem na takový obal. Měla jsem velikou radost, vosk i zbytky látek a musela jsem to vyzkoušet.

První pokus:

Vystřiženou látku jsem položila na pečicí papír, vosk nastrouhala, přikryla dalším papírem a přežehlila.
Poznatek: Strouhala jsem tvrdou hroudu, moc mi to nešlo, voskovala jsem jen zlehka a obtíženě jsem vyplňovala celou plochu a hlavně okraje.

Druhý pokus:

Hroudu jsem rozpustila ve staré plechovce ve vodní lázni. Přidala jsem trošku kokosového oleje. Rozetřela jsem to na látku. A pak ještě rozžehlila.
Poznatek: Je důležité mít látku co nejblíže plechovce, aby vosk necákal všude. Plechovku udržovat v teple vodní lázně. Nanesená vrstva byla dost silná. Snadno se rozžehlovala, bylo vidět, jak žehlička hrne vosk textilií. I tak se mi zdálo vosku moc, na odsátí jsem použila další vystřižený díl.

Třetí pokus:

Ve včelařských potřebách jsem zakoupila nastrouhaný bělený vosk a zkusila to s ním. Bylo to raz dva. Z jednoho většího navoskovaného  kusu jsem ušila i sáček. Navoskovaná látka už se netřepí, takže jsem sáček pouze jednoduše sešila po stranách a bylo to.
 

Výsledek a tipy:

Všechny postupy jsou možné, ale ubrousky z běleného vosku se mi líbily nejvíc, protože látka nezažloutne. Navíc práce s již nastrouhaným voskem je nejsnazší.

Určitě je třeba důkladně podložit práci na žehlicím prkně pečicím papírem ve více vrstvách a možná i pod to ještě starým hadrem, nechceme-li si zničit potah žehlicího prkna. Rovněž nepodceňujeme papíry navrch, jinak budeme mít zavoskovanou i žehličku…

 

Použití:

Děti si jednotlivé ubrousky oblíbily na balení pečiva, nebo naopak zeleniny do krabičky  na svačinu, aby se jim jednotlivé části svačiny nepomíchaly (např. okurka olepená drobky z bábovky atd.)

Ušitý sáček jsem použila na uložení chleba, ale tím, jak je neprůhledný, rodina jej ignorovala.  Po několika dnech ten opuštěný kousek zplesnivěl. Vyhodila jsem obojí, chleba i sáček, protože plíseň prorostla skrz. Takže doporučuji rodinu nejdřívě řádně proškolit 🙂

 Zde je video od PrDoČe:

 
Už jste to zkoušeli? Jak se dařilo voskované plátno vám?

Jedna myšlenka o “Voskované ubrousky místo potravinové folie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..