Víla nebo skřítek z vlny – návod na vyrábění s malými dětmi

Minulý týden jsme s dětmi ve druhé třídě vyráběli skřítky a víly z ovčí vlny a protože to děti bavilo, tady je jednoduchý návod.
jednoduchá víla z vlny, jednoduchý skřítek z vlny
Vyfotografovala jsem ty, na kterých jsem si doma zkoušela postup. Ve škole na focení už nebyl čas, tam se tvořilo, jen to hučelo. A nutno podotknout, že děti měly mnohem hezčí postavičky.

Jak vypadaly?

Postavičky měly oranžové vlásky nebo čepičky, některé i vousy. Ručičky měly ze světle hnědého žinilkového drátku a na tělíčko jsme použili krásná melírováná rouna v tónech zelené, podzimní a duhové. Hlavička byla z přírodní vlny. Postup jsem upravila tak, abychom pokud možno nemuseli používat plsticí jehlu. Děti si vystačily s nití a šikovnými prstíky.

Postup na vyrobení skřítka či vílu z vlny:

Na jednu postavičku stačí asi 7g vlny, chlupatý drátek vhodné barvy a pevná nit.
1. Kousek vlny na hlavičku jemně uhladíme a položíme na podložku. Přes něj položíme napříč vlnu na vlásky tak, aby na jedné straně zůstala delší část – vlasy a na druhé kratší – vousy (u víly se později zapraví do tělíčka). Nakonec uchopíme konce přírodní vlny na hlavičku a uvážeme jednoduchý uzel.
 
Vznikne nám tak hlavička, ze které trčí vlásky a vousky.
2. Konce uzle upravíme tak, aby oba směřovali smerem dolů k tělíčku a vytvoříme obličej. Nahoru trčí pouze vlásky. Tenoučký pramínek vlny obtočíme kolem krčku. V tomto bodě se rozhodujeme, zda chceme vousky – necháme je navrch a uvážeme krček pod nimi, nebo nechceme – krček uvážeme i přes ně a tím je schováme.
3. Upravíme drátek. Konce (asi půl centimetru) zahneme a zmáčkneme a vytvoříme pacičky. Drátek přeložíme napolovinu a pak oba konce ohneme od sebe (asi 2 cm od přehybu) a vytvarujeme tak T – ručičky a trup.
4. Ručky vsuneme těsně pod krček, trup směrem dolů, konce uzlíku z hlavičky upravíme kolem drátku směrem dolů a těsně pod ručičkami uvážeme nití.
5. Vlnu na sukničku/kalhoty jemně roztáhneme do šíře a ohneme napolovinu. Do ohybu vsuneme trup (sukně bude nyní naruby a od trupu směřovat k hlavičce) a kolem trupu dobře uvážeme nití.
6. Obrátíme sukni směrem dolů od hlavičky. Zkontrolujeme uvázání, zda se někde neuvolnilo. Případně opakujeme krok 5.
7. Pramen barevné vlny dáme kolem pasu postavičky, vedeme dozadu, překřížíme a přes ramena vedeme zpět dopředu, opět překřížíme a vedeme dozadu. Opakujeme podle délky vlákna, konce obtočíme kolem pasu doztracena. Zhotovíme tak živůtek.

8. Rozhodneme se, zda chceme vílu nebo skřítka.

 Víla: upravíme vlásky a načechráme sukénku. Můžeme použít plsticí jehlu k dokončení účesu, upevnění vlny v pase a načechrání sukně.

Skřítek: upravíme vousky, a zhotovíme čepičku – vlnu začneme upravovat jako dlouhé vlásky, kolem vlasové hranice připichujeme jehlou. U krčku vlnu opět nadzvedáváme vzhůru a připichujeme. Vznikne špičatá čepička. Sukénku rozdělíme na 2 poloviny – nohavice a na koncech uvážeme uzlíky – nožičky.

 

Hotovo. A už si jen pohrát.

Jedna myšlenka o “Víla nebo skřítek z vlny – návod na vyrábění s malými dětmi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..