Péče o panenku – praní

Praní panenek

Jak na praní panenek? Panenky jsou plněny ovčím rounem a podle toho s nimi musíme a můžeme zacházet. Panenky není nutné často prát a dokonce se to ani nedoporučuje – děti prý mají rády vůni své panenky.
Rouno má díky obsahu lanolínu vysokou samočistící schopnost. Panenky pereme tedy pouze, je-li to opravdu nutné. I v tomto případě volíme raději lokální praní – navlhčeným hadříkem nebo starým zubním kartáčkem a žlučovým mýdlem (nebo jádrovým mýdlem) vyčistíme skvrny, lehce opláchneme a vysušíme hadříkem.
Panenky nepereme v pračce, ani programem na vlnu. Hrozí zplstnatění výplně a panenka by ztratila tvar. O vláscích raději ani nemluvě. Pokud je třeba vyprat panenku celou, pereme ji ručně v prostředku na vlnu. Je důležité vyvarovat se teplotních šoků. Vlna snese i vysoké teploty, ale musí se ohřívat pomalu a postupně a stejně tak i chladit. Nejlepší je prát i máchat ve stejně teplé vodě.
Když se při praní vypere i zbarvení tvářiček, pihy a podobně, snadno je obnovíme voskovkou z včelího vosku nebo akvarelovou pastelkou. Pozor, lepší je nanést barvu na kus hadříku a pak teprve vybarvit tvářičky, než malovat přímo na obličej panenky. Nebo se obraťte na mě (email:ekopanenky(zavináč)email(tečka)cz), ráda pomohu.
Vaše Tere
PS: Oblečky můžete prát bezohledněji, bavlněné na 40 stupňů.
Pro zvídavé, kterým nestačí výše uvedené a rádi čtou v cizích jazycích:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..