Povídání o jehlách

šicí jehla

O jehlách do stroje i do ruky

Když už jsem psala o nitích obecně a o nitích na šití panenky, nesmí chybět také pár řádků o jehlách. Jehly jsou při šití naprosto nezbytné (no, zkuste to bez nich). Při šití panenek navíc kromě těch běžných potřebujeme i různé speciální.

Ty nejzásadnější jsou:

Podíváme se na jehly podrobněji.

Jehly na ruční šití

Jehly na ruční šití obvykle máme doma. Nejčastěji jemné jehly na běžné šití, nostalgici a pečlivé hospodyňky mají látací jehly na zašívání děr na punčochách, ponožkách i oblečení. (Tady je o látací jehle dokonce pohádka). Tyto jehly mají veliká ouška, aby se do nich snadno navlékala silná látací příze.

Názvy jehel obvykle napovídají mnoho o jejich účelu: čalounické, perlové, modistické, quiltovací, gobelínové….atd. Liší se délkou, průměrem, umístěním očka. Perlové jehly mají ouška maličká, aby se snadno provlékala dírkou v korálku, čalounické jehly bývají do oblouku nebo jsou neobvykle silné a dlouhé.

Na šití panenek kromě běžných domácích jehel využijeme také jehly vyšívací. Ty mohou mít kulatou nebo ostrou špičku. Vyzkoušela jsem obojí a jednoznačně vyhrály jehly s ostrou špičkou. Tak pozor, až je budete kupovat, ať nesáhnete vedle! Vypadají podobně jako látací jehly. Mají velké ouško, takže pohodlně navléknete bavlnku i tenkou vlněnou přízi.

Ostré vyšívací jehly v sadě

Panenkové jehly. Ty jsou zvláštní zejména svou délkou (nejdelší má asi 12,5 cm). Při tom jsou relativně tenké, takže při propichování nenechávají v úpletu velké díry. Prošijete s nimi hlavičku nebo tělíčko panenky pohodlně skrz naskrz a můžete tak panenku dobře tvarovat a kompletovat.

Panenkové jehly, jehly na panenky, sada základních pomůce pro panenkáře

Na obrázcích jsou výrobky firmy Galant, ale zakoupit můžete i jehly od značek Prym, Milward atd. Vězte, že čeští výrobci jehel a špendlíků jsou prostě špička a opravdu nedoporučuji snažit se na jehlách nebo špendlících ušetřit pár korun nákupem z Číny. Kvalitní pomůcky výrazně usnadňují práci.

Pokud vás zajímá, jak se jehly vyrábějí, doporučuji tento podrobný článek nebo rovnou shlédněte toto video o výrobě jehel a špendlíků nebo přímo reportáž z Českých Budějovic.

Lepší navlékání

Ráda bych upozornila na jehly pro slabozraké (pro postižené, jak pravila jedna velmi mladá prodavačka). Jsou to velmi šikovné jehly, které usnadňují navlékání všem, kteří nechtějí hledat brýle, kteří používají problematické nitě nebo jsou prostě na takové drobné činnosti nešikovní.

Tyto jehly mají v oušku štěrbinu, kterou se nit do jehly nasadí. Buď shora, nebo zboku.

speciální ouško pro snadné navlékání jehel

Podobně pomohou i různé navlékáčky.

Mají mnoho podob od plíšku s drátkem

navlékač jehel

až po jednoduché navlékací strojky.

 

O jehlách do stroje

Panenky můžeme samozřejmě můžeme šít celé v ruce. Je to velmi relaxační činnost. Často se ale úpletové díly předšívají na šicím stroji. Zde bych důrazně doporučila použít správné jehly. Sama jsem se opakovaně setkala s nesprávným doporučováním jehel i v galanteriích (při shánění jehel na úplety mi byly opakovaně nuceny jehly strečové). Při tom špatně zvolená jehla (typ i síla) může pokazit celé šití. Pružné materiály vyžadují strečové jehly, protože s jinými se steh nemusí správně provazovat. Jinými jehlami se šije džínovina, jinými kůže, jiné se používají na nitě s kovovými vlákny, jiné jsou jehly na strojovou výšivku.

Na úplety, především ty bez přídavku elastanu jsou určené nitě s “kulatou špičkou” označené jako jersey. Kulatý hrot jehly je šetrnějším k vláknům úpletu, nepřesekává je jako špičatější jehly a nehrozí tolik děsivé pouštění ok ve švu (které se projeví po čase nebo po vyprání). To je přesně případ panenkových úpletů. Jsou ze 100% bavlny, vlákna nejsou zpevněna žádným elastanem a navíc jsou švy velmi namáhány (panenky pevně plníme). Proto je důležité pečlivě vybírat nejen materiály, ale také pomůcky, se kterými budeme pracovat.

Jehly se liší nejen tloušťkou, ale také drážkou pro vedení nite, tvarem očka a především hrotem. A také je nezbytné řídit se návodem svého šicího stroje. Některé typy strojů vyžadují speciální jehly (např. overlocky) nebo značky strojů lépe šijí s jehlami stejné značky (např. Singer).

jehly do šicího stroje, hroty, o jehlách

Obvyklé značky strojových jehel u nás jsou Akra (ukončili výrobu), Schmetz, Singer, Organ… Jehly doporučuji mít uložené v originálních krabičkách, nebo aspoň rozdělené podle značek nebo typů, aby se vám nepopletly. Pomůckou pro rozlišení mohou být i barvy a označení na dříku jehly. Pozor, každý výrobce má své barevné značení! Číselné značení, od 70 po 100 značí tloušťku jehly. Čím vyšší číslo, tím silnější jehla a tím pro tlustší materiál.

Zde je podrobný rozpis druhů, značení a použití jehel Schmetz. Protože vyražená čísla na dříku bývají špatně čitelná, mají tloušťku jehly též vyznačenou barevným proužkem.

O jehlách Schmetz, tabulka barev jehly Schmetz

Tabulka pro jehly Singer:

barevné značení Singer, o jehlách Singer

(O jehlách, zejména strojových napsala podrobný článek Caramila.)

Pár slov na závěr

Naražené a ohnuté jehly nemilosrdně vyhazujte. Nejenže špatně provazují, ale mohou vytahovat a porušovat vlákna látky a také poškozovat stroj samotný.

Kvalitní jehly a špendlíky jsou hladké, kloužou materiálem, snadno se zapichují a nevytrhávají nitě. Pokud se vám při ručním šití přetrhává v jehle nit, zkuste jehlu vyměnit. Mohla by mít ostrou hranu v oušku a nitě poškozovat.

Ať se vám dobře šije!

 

 

2 myšlenky o “Povídání o jehlách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..