Vykrajované vánoční ozdoby aneb experiment

Modelovací hmota k zapékání nejen na vánoční ozdoby

Před pár měsíci jsem někde narazila na tento příspěvek a uložila jsem si ho k vyzkoušení.

Bohužel jsem si nenapsala, kdo to sdílel, takže výjimečně neuvedu autora.

Náš pokus

Dnes jsme s dcerkou recept vyzkoušely a vánoční ozdoby vyrobily. Použily jsme jednou sodu (200g) a bramborový škrob (100g) a vodu (v receptu je 150 ml, ale samozřejmě jsem trochu přelila, tak jsem od oka dosypala trochou škrobu a sody).

Po smíchání vznikla tekutá hmota připomínající nenewtonovskou kapalinu.

Tu jsme uvařily. Musely jsme hodně míchat, protože se chytala dna. Nakonec z toho vznikla hustá lepkavá kaše.

Kaši jsme přendaly do misky na vychladnutí a hrnec s nalepeným dnem s nadějí odmočit. Dokud byla hmota teplá, velmi se lepila.


Po vychladnutí se hmota přestala tolik lepit. Stala se gumovitou, takže lépe než vyválet, bylo lze roztahovat jí do plochy v ruce. Na silikonové podložce se s ní pracovalo celkem dobře. Při přenášení na plech však bylo obtížné udržet tvar – hmota je měkká.

V troubě na 100 stupňů, horký vzduch na 1 hodinu. Asi to bylo moc, trochu to zažloutlo.

Také se tvary nafoukly, což u některých není ku škodě,

Hmota se po upečení lehce třpytí. Chtěla bych to zkusit ještě jednou a zachovat jasnou bělost. Tvary jsou nedokonalé, ale na stromek, který budou obléhat dvě odrůstající koťata, to bude akorát.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..