Sloupky úpletu, osnova a proč se tím zabývat

deformace úpletu, vliv směru sloupků úpletu na tvar ručičky panenky

Osnova látky je důležitá

Na každém dobrém střihu nacházíme takovou šipku nebo čárku, která značí směr osnovy (u tkanin), popř. sloupků (u pletenin). Možná jste přemýšleli, proč to tam je, a proč se tím vůbec zaobírat.

Pominuli fakt, že osnova je z principu pevnější než útek (to jsou ta vlákna napříč osnovou), jde také o různé efekty a hry s látkou.

Osnovu tvoří dlouhá vlákna, do kterých je vplétána nit útku. Jinými slovy, osnova je pevně natažena v rámu stavu a útek na člunku klouže sem a tam, proplétá se nitěmi osnovy a tvoří vytkávané vzory. Podle toho, jakým způsobem se osnovou proplétá, vzniká struktura tkaniny. Nejednodušší je plátno (to je ta, kterou napodobujeme při štupování ponožek – dělá-li to dnes ještě někdo kromě mne 🙂 ) Další je třeba kepr (tradičně např. džínovina), atlas (lesklá hladká látka) atd.

zdroj: http://docplayer.cz/15212808-Konstrukce-forem-pro-rtm-technologie-jaroslav-prochazka.html

Pokud střih položíme šikmo vůči osnově, materiál nedrží tvar a různě se vlní a deformuje. Využívá se toho například při šití splývavých saténových šatů, které by jinak nepěkně trčely.

Další důležitou vlastností materiálu (a konečně se dostávám i k úpletům) je pružnost. Dnes se vyrábí i pružné tkaniny a zde je opět třeba důsledně dodržet směr osnovy. Látka totiž může pružit do všech směrů, nebo jen do šířky.

Úplet může mít osnovu ale nemusí

Existují i osnovní pleteniny, ale na panenky je moc nevyužijeme. Zaměřím se tedy na oboulícní a jednolícní, které jsou nejběžnější. Pružnost u úpletu je jeho velkou výhodou. (Ale pozor, i pleteniny mohou být nepružné!). Musíme s ní však počítat při tvorbě střihu, stříhání i šití. Dobrý střih, ale špatně položený, nepřinese žádaný výsledek. A to se netýká jen oblečení, ale především panenek.

Díly na panenky se vyplňují. A vyplňují se pevně, což zvyšuje tlak na úplet a zvýrazňuje jeho přirozenou roztažnost. Pro větší názornost přikládám obrázek. Stejný střih, jen různě položený. A výsledek?

deformace úpletu, vliv směru sloupků úpletu na tvar ručičky panenky, sloupky úpletu

Tak tedy, dbejte při stříhání na směr osnovy/sloupků úpletu. Ušetří to nervy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..