Trochu o waldorfských panenkách

První panenky – kdy začínáme mluvit o waldorfských panenkách

V roce 1919 byla ve Stuttgartě založena škola pro děti zaměstnanců továrny Waldorf-Astoria – 1. waldorfská škola. Maminky těchto dětí ušily první panenky s charakteristickou vyvazovanou hlavičkou. Tak začal příběh o waldorfských panenkách.
V souladu s waldorfskou pedagogikou jsou tyto panenky vyráběny z přírodních materiálů: bavlna, vlna, hedvábí, len, a plněny ovčím rounem. Jsou měkké a hřejivé, nedokonalé, s tváří jen lehce naznačenou. Dítě si tak může promítat do hračky různé emoce, rozvíjet svou představivost.
Panenky představují obraz nás samých a děti se na nich mohou učit mezilidským vztahům. Proto nejsou určeny pouze děvčatům. I chlapci potřebují svého panáčka, přítele k pomazlení, o kterého mohou pečovat.
Jsem přesvědčena, že tyto panenky jsou skvělé i pro ty, kterým waldorfský přístup nic neříká nebo s ním nesouhlasí. Jsou totiž roztomilé, krásné a k pomuchlání.
O waldorfských panenkách se říká, že si do nich děti mohou promítat své pocity. Toto jsou některé  z prvních mnou ušitých waldrofských panenek. Ekopanenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..