Tělo panenky 2 – vyplnění

šití panenky plstění

Čím vyplnit panenku

Správné vyplnění tělíčka je velmi důležité pro konečný vzhled panenky. Jako výplň se používá mykané ovčí rouno. Vlna dá panence příjemnou měkkost a je teplá na omak. Navíc je díky obsahu lanolinu samočistící. Oblékací panenky vyplňujeme pevně, panenky pro menší děti šité již oblečené a různé mazlíky vyplňujeme volněji. Počítejme s tím, že časem tělo panenky ještě více změkne, protože se vlna trochu slehne!

S výplní si můžeme pohrát: když přidáme bylinky máme voňavou panenku, s peckami vznikne panenky nahřívací.
Panenku také můžeme zatížit – buď pouze zadeček, aby panenka lépe seděla, nebo celou včetně paží i nohou pro pocit skutečného miminka. Zátěž se vkládá zašitá do pytlíčků (válečky, obdélníky..záleží na tom, kam ji vkládáme). Používá se například čistý písek, drobné skleněné kuličky apod.

Hladké vyplnění vlnou bez hrbolů

Při vycpávání je důležité, aby nevznikaly nežádoucí hrbolky. Můžeme si pomoci různě – díly si předplstit nebo namotat na vařečku a vsunout v podobě válečku apod. Při vsouvání si pomůžeme kornoutkem (např z průhledné folie), aby vsouvaná vlna nehrnula látku s sebou. Pokud chceme panence obouvat boty, měly by být nohy opravdu pevně vyplněny, aby boty nepadaly – plstěním ťapky hodně zpevní, ale zase se taková výplň hůř dopravuje na své místo.
Pokud by přeci jen hrbolky vznikly, vlnu vytáhneme a vycpeme znovu. Osobně používám kombinaci technik. Pokud pouze “cpu”, dávám pozor, aby kousky vlny nebyly moc sežmoulané. Lepší jsou nadýchané chomáčky, které se lépe tvarově přizpůsobí.
Končetiny vycpáváme před sestavením panenky. Pokud máme nožky přinechané k tělu, vyplníme i tělíčko. Tělíčko vyplňujeme zhruba do poloviny, protože potřebujeme místo na vsunutí hlavičky. Pohrajeme si s vycpáním zadečku, aby panenka měla hezký tvar. Zbytek docpeme až při sestavování.
Ruce a nohy (pokud jsou střiženy zvlášť) nahoře u otvoru prošijeme předním stehem a stáhneme. Nožky přinechané k tělu prošijeme v oblasti třísel (nemusíme, pokud nechceme), aby se lépe ohýbaly.
Zvlášť si necháme vyplnění nohou a chodidel u panenky šité podle našeho střihu. Budeme při tom totiž trochu šít. Tak na to raději udělám samostatnou kapitolku.

 

3 myšlenky o “Tělo panenky 2 – vyplnění

  1. Venuše říká:

    Dobrý den, díky za skvělý návod! Nejlepší co jsem našla :-) Mám dotaz, lze podobným způsobem vytvořit panenku v životní velikosti třeba 3 letého dítěte?

  2. Tere říká:

    [1]: Milá Venuše, určitě! Právě nyní vyrábím panenky pro rehabilitace vysoké 70 cm. Jen je to poněkud materiálově a časově náročnější. Kdysi jsem dokonce našla nějaké stránky paní, která se věnovala výrobě panenek v životní velikosti. Měla tam i hotové střihy. Zkusím najít a pošlu Vám je. Tereza :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..