Mnoho podob panenky – 3. část předškoláci a školáci

Předškoláci a školáci také potřebují panenky

Jak děti rostou, jejich motorické dovednosti se zlepšují a stále více napodobují svět okolo sebe. Panenka se tedy také potřebuje svléknout před spaním, na ven zas naopak pořádně obléknout. Pokud mají mladšího sourozence, uvítají panenku – miminko, které mohou přebalovat a houpat stejně, jako to dělá maminka se svým miminkem.
panenka od Käthe Kruse
Děti v tomto věku proto potěší panenky, které mohou nejen převlékat, ale také česat.
Tyto panenky jsou ušity nahaté, a jsou doplněny oblečky, popř. botičkami. Panenky mohu ušít být různě vysoké, od maličkých kapesních panenek až po velikost skutečných miminek. Mohou být doplněny vyšitými detaily – pupík, pindík, prdelka, prstíčky, ďolíčky ve tvářích, řasy, pihy, kolínka. Hlavička se modeluje vyvazováním, ale někteří autoři dávají přednost plstění jehlou. Vlásky se šijí z různých přízí, ale také například z mohérových česanců, ze kterých vypadají jako skutečné vlasy.
Některé panenky mohou sedět bez opory, některé mají tělíčko a končetiny zatížené, aby vzbuzovaly při nošení pocit skutečného dítěte. Mohou mít i kloubové ruce a nohy (podobně jako plyšový medvědi), takže se při hře na školu mohou řádně hlásit.
Panenky mohou být úplně jednoduché s naznačenou tváří v souladu s waldorfským přístupem, nebo se mohou změnit v originální propracované dílo se spoustou detailů. Každý si může vybrat, podle svého vkusu.
Panenka s malovanou tváří od Jahneke
Panenka od ac.mari
Rošťák od bemka
Miminko v životní velikosti Ignis
Miminko s vyšívanými vlásky od Lalinda
Další panenky si můžete prohlédnout v galerii. Návody na ušití podobné panenky najdete buď sekci Šití panenky krok za krokem, v návodech v pdf nebo v knize Jak ušít ekopanenky
Velmi poučný článek o konvenční bavlně a biobavlně najdete zde.

Další kapitoly:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..