Mnoho podob panenky – 2. část batolata a malé děti

Panenky pro batolata a malé děti

V první části miniseriálu jsem se věnovala miminkům. A co když děti povyrostou? Neznamená to, že oblíbené panenky musíme vyházet a nahradit novými. Určitě ne! Zaprvé proto, že z dětí nechceme vychovat konzumenty s přístupem nakup a vyhoď a za druhé proto, že šité panenky mají tu obrovskou výhodu, že se dají dále dotvářet a upravovat.
68zdroj: Zonnekindpoppen
Jemné panence s pouze naznačenou tváří vyšijeme výraznější obličej, panence s vypracovanější hlavičkou můžeme doplnit tělíčko a nožky (pokud měla tělo naznačeno jen obdélníkem látky), pokud mělo naše miminko uzlík z plenky a už o něj nejeví zájem, uzlík rozvážeme, vlnu použijeme do nové panenky a plenka může sloužit nové panence jako přikrývka.
zdroj: Ignis
Panenky pro batolátka a malé děti jsou šité už oblečené, vlásky mají hotové účesy (nečesací). Ručičky a nožičky jsou obvykle naznačeny v podobě kuliček, nebo nožičky nemají – tělo vypadá jako pytlík. Pro malé děti, které ještě vše ocucávají se na vlásky místo mohérové používá vlněná nebo bavlněná příze (mohérová sice vypadá opravdověji, ale mohou se z ní více uvolňovat vlákna). Další možností je vyšitá ofinka s přišitou čepičkou. Panenky se šijí vysoké přibližně do 30 centimetrů, aby s nimi byla pro malé prcky snadná manipulace. Samozřejmě dbáme na výběr vhodných materiálů stejně, jako v případě hraček pro miminka.
Jednoduché a přitom tak roztomilé miminko od Tayastepina
Dvě vesele barevné minipanenky od Immertreu
Neoblékací panenka doplněná zástěrkou.
Další panenky si můžete prohlédnout v galerii. Návody na ušití podobné panenky najdete buď sekci Šití panenky krok za krokem, v návodech v pdf nebo v knize Jak ušít ekopanenky
Velmi poučný článek o konvenční bavlně a biobavlně najdete zde.

Další kapitoly:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..