Kraslice na přírodní způsob

Výsledek barvení na přírodní způsob

Nakonec to vypadá hezky, ale bylo to napínavé! Jak to vypadalo na začátku, si přečtěte tady.
Bílá vejce (bohužel kromě dvou všechna, co jsem měla), která jsme včera dali vařit s červenou řepou získala podivnou šedohnědou barvu (nakrájená řepa do vody, trochu octa – povařit a pak vložit vejce a vařit natvrdo, a nechat louhovat). Takže takto to už zkoušet nebudu. Dnes jsem se dočetla tady, že se mají potírat šťávou z čerstvé řepy. Možná. že to za rok zkusím. Letos už mi žádná bílá vejce nezbyla.
Pokud vás zajímá, jak vznikly ty pruhy, udělali jsme je velmi snadno melaminovou houbičkou.
Za to kurkuma mi udělala velikou radost, barví i druhý den! A navíc je moc zdravá. Opět od oka jsem do vody nasypala trochu koření – asi lžičku, přidala trochu octa (zhruba lžíci) a uvařila vejce. Barví to rychle a krásně. Je třeba dát pozor a po vyjmutí z lázně vejce důkladně opláchnout – neomytá zrnka totiž barví dál a udělají na vejci oranžové skvrnky – viz foto.

Vejce barvená kurkumou: dvě bílá, ostatní hnědá

Vejce je třeba po vyjmutí z barvicí lázně dobře osušit, předejdeme tak tvoření map.
Červenohnědou barvu vajec zajistily slupky z červené cibule, které jsem hodila k nálevu z červené řepy . Barva je krásná. Příští rok udělám jednu várku jen z červené cibule.
Jinak máme vyzkoušené cibulové slupky – krásně rovnoměrně barví a i červené zelí – vejce ponechané v lázni několik hodin získá krásně modrou barvu.
Do barvicích lázní se přidává ocet – ale pozor na množství a manipulaci s vejci – ocet totiž narušuje skořápku, takže se pak snadno poškrábe (pokud chceme zdobit rytím, je to samozřejmě výhoda).
Vejce jsme pak zdobily bílým včelím voskem jemně dobarveným voskovkou z včelího vosku (prostě žádné jedy, budou přece k jídlu!) Zdobíme špendlíkem se skleněnou hlavičkou namáčeným do vosku. Také jsem vyzkoušela zastřižené peříčko, kterým jsem udělala takováto véčka:
Nakonec jsme vejce lehce omastili, aby vejce jen zářila.
Na internetu je spousta rad o barvení přírodninami, ale dost stručných a mám pocit, že jsou jen kopírované a málokdo je vyzkoušel. Také prý funguje barvení v černé rýži – tmavá barva až do fialova. Ale zatím jsem to nezkusila.
Jaké jsou vaše zkušenosti? Podělte se do komentářů. Ať máme za rok kam nahlížet. Další mé zkušenosti s barvením vajec.

2 myšlenky o “Kraslice na přírodní způsob

  1. lejimada říká:

    zkoušeli jsme letos červené zelí a ocet… trochu jsme to přehnali s octem a když jsem vajíčka v ubrousku po vyjmutí mastila, setřela se většina obarvené barvy… vznikla nám ale krásně mramorovaná vajíčka 🙂

  2. ekopanenky říká:

    [1]: To se nám stalo také! – navíc jedno prasklo a obarvil se i vyhřezlý bílek a vypadalo to, jako když se líhne drak. Teď už vím, že je dobré vajíčko opláchnout a nechat chvilku být, než se mastí – pokud to mramorování není "záměr výtvarníka" :-) Díky za sdílenou zkušenost!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..