FSL a ITH – září měsíc experimentů

Tajemné FSL a ITH odhaleno!

Po dlouhé době jsem měla chuť zkoušet něco nového. Nebála jsem se tlustého manuálu k šicímu stroji a vrhla se do toho po hlavě. A navíc jsem zjistila, co se skrývá za zkratkami FSL a ITH.
FSL a ITH, projekty pro vyšívací stroj. EKOpanenky.cz
V rámci zkoumání možností šicího stroje jsem nejprve ušila pár potřebných sáčků na pečivo. Vyzkoušela jsem si na tom kombinování hotové výšivky a písma v jednom souboru.
A pak jsem se vrhla na tajemné FSL a ITH projekty.

ITH

ITH aneb in the hoop je objekt vyšívaný/šitý ve vyšívacím rámečku. Některé projekty mají blíž k vyšívání – mohou to být napříkla podložky pod šálky s obrázkem, jiné se podobají automatům na šití – to jsou kupříkladu různé kapsičky. Zhotovit se dají také trojrozměrné hračky. Pro začátek použila volné soubory a postupy z internetu.

Vyzkoušela jsem si malou kapsičku na zip.

Kapsička na zip, projekt ITH
Jako podklad do rámečku jsem dala tenkou folii rozpustnou ve vodě. Stroj pak vyšije obrys a linii zipu. Poté se na folii položí zdrhovadlo a na něj připravené kousky látky, pěkně založeným koncem k okraji zdrhovadla. Všechny tyto části jsem upevňovala pomocí Stylefixu (lepicí pásky na textil od Farbenmix). V dalším kroku stroj přišije zip. Následně jsem pootevřela zdrhovadlo, přiložila stuhu (přilepila ji na švovou záložku malířskou maskovací pásko, což je mimochodem,také skvělý pomocník do šicího koutu) a zadní díl kapsičky. Stroj pak vše hezky sešil. Kapsičku jsem vyjmula, sestřiha a obnitkovala švové přídavky, obrátila na líc a hotovo.
Výhodou tohoto postupu je relativně snadná výroba předmětů při dodržení přesných rozměrů. Omezení je dáno velikostí vyšívacího rámečku. Tvar může být libovolný.

Ještě máme nový obal na nůžky.

Je vyroben z tmavě šedého softshellu. Stroj nejprve obšil tvar, pak vyšil slona a na závěr se zadní díl vsouval pod vyšívací rámeček a přišil. Švové záložky jsem pouze zastřihla – softshell se totiž netřepí.

Dceři jsem ušila sovu jako přívěšek na klíče.

Na obrázku je sova vyjmutá z rámečku a obrácená do líce. Ještě je třeba ji vycpat a zašít otvor. Tato bude sloužit jako malá hračka. Sova – přívěšek má navíc stuhu s kroužkem, kterou jsem vložila před sešitím předního a zadního dílu.

Kaktus vznikl na vyžádání pro syna též jako přívěsek

Zkusila jsem si digitalizovat svůj vlastni ITH. Nejprve jsem si našla obrázek, ten převedla do vektorové grafiky a ten následně digitalizovala do vyšívacího formátu. Až potud všechno krásně šlo. Spoustu chyb jsem si uvědomila až během samotného vyšívání – například:
  • zapomněla jsem na krokování, které se dělá nastavením pro změnu barvy nitě, takže stroj šil v jednom kuse celý kaktus a já musela číhat na správné momenty.
  • zapomněla jsem na otvor pro obrácení do lícu, takže jsem opět číhala a určité stehy musela ručně přeskákat
  • použila jsem místo stuhy šňůrku, která se záhy vytřepila ze švu – ponaučení – pokud to bude šňůrka, je třeba ji zatavit a nechat delší konce. Ještě mně čeká oprava
Ale nevzdávám se!

FSL

FSL aneb free standing lace je vyšívaná samonosná krajka.
Vyšívá se na silnější (80 µ/m2) folii rozpustnou ve vodě. Vzor musí být dobře prošit, aby se po odstanění nerozpadl. Sama si ještě potřebný digitální soubor – vzor ve vyšívacím formátu – udělat neumím, tak používám ty, které jsou volně k dispozici na internetu.

Zatím jsem vyšila několik motýlků – některé jsou vidět na této panence.

Chystám se také na sněhové vločky na stromeček. Viděla jsem ale i využití jako krásné límce šatů, tiáry a šperky, prostírání atd. Jen je důležité držet se při výběru vzoru v určitých mezích, našla jsem i obrázky různých přeplácaných ohavností…
Zdrojů, kde získat vyšívací vzory je na internetu spoustu. Zatím jsem si pro své pokusys nejasným výsledkem nechtěla nic kupovat, takže jsem využila tzv. freebie a dále vzory, které mám přístupné na stránkách Nej-šicí-stroje.
Výběr volných vzorů je kupříkladu na stránkách Tavermaker, kde najdete třeba takovéto křehké vločky.
Click on the TEXT LINKS to download!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..