Co s licháči???!!!!!

Licháči ponožkoví i rukavičkoví

Poslední dobou se kolem škol, školek a poblíž kroužků hojně vyskytují opuštěné rukavičky. Leží tam nepovšimnuty celé týdny a nakonec je vyhodí cestáři. To mne vedlo k zamyšlení – co se děje s těmi druhými z páru? Opuštění licháči.
Nevím jak u vás, ale u nás se neustále vyskytují ponožkoví sirotci. V zimě se k nim ještě přidávají i rukavičáci. Mám na ně zvláštní krabici, která kupodivu nikdy není prázdná.
Dávám do ní rukavice a ponožky, které čekají na druhou do páru: až se vypere, až se najde v šuplíku s ponožkami, až se zaštupuje, až se po létě zase snese z půdy s ostatními zimními věcmi, až se objeví na tom nejtajemnějším místě domu – mezi papíry na kreslení, knížkami, v povlaku na peřinu…
Občas se stává, že se druhá prostě neobjeví (vyhodila jsem jí kvůli obří díře, zůstala na škole v přírodě, něco ji sežralo…)
Téma ztracených ponožek je to vděčné a věčné. O těchto záhadách psala fejetony Erma Bombecková v USA v šedesátých letech, u nás vznikla Asociace pro záchranu lichých ponožek a existuje mnoho vtipných teorií. Schválně, zadejte si do vyhledávače: “liché ponožky”.
Co pak s takovým licháčem?
Možností se nabízí několik, záleží pouze na vaší na fantazii. Takže pokud upustíme od vyhození, můžeme zkusit:
1. Spárovat ho s jinou lichou ponožkou/rukavicí a nosit dál (proč ne, mrkněte na http://www.unitedoddsocks.com/ a zjistíte, že budete IN)
2. Navléknou při úklidu na ruku a použít ho jako prachovku
3. Něco z něj vyrobit!!!!

Co vyrobit?

Na internetu koluje obrovské množství různých tipů a návodů na šití z rukavic a ponožek a je nesmysl, kupovat na to nové, když se nám doma materiál hromadí sám.

Hadrák

Hadrový míč, na který krásně zpracujeme ponožky prošoupané, děravé, i různé odstřižky. Našila jsem jich spoustu pro naše skauty, kteří je používají na hry. Míče jsou lehké, měkké a barevné a rádi si s nimi hrají i psi.
A jak na to? Do ponožky nacpeme textilní odpad: roztrhané ponožky, různé odstřižky a pod. Samozřejmě se snažíme vytvarovat kouli. Ponožku pak překroutíme a přehrneme nevycpaným koncem přes vznikající míč.
Opět překroutíme a přehrneme. Opakujeme, dokud se nedostaneme na konec.
Na závěr oba konce zajistíme několika stehy.

Hračku

Jednodušší hračky zvládnou i děti, a když se nezdaří, nevadí, materiálu je dost na další pokusy. Kliknutím na obrázek se dostanete na původní stránku s návodem.
DIY Sock Snowmen
https://www.amotherthing.com/craft-tutorial-turn-a-glove-into-a-plush-bear/
DSC_8782_1.jpg
http://ekopanenky.cz/wp-content/uploads/2017/09/IMG_2657.JPG

Panenku

Konečně se dostávám k tomu pro mne nejzajímavějšímu! Ponožky se totiž skvělě hodí na výrobu panenek. Používají se jako spodní vrstva při vyvazování hlavičky (postup někdy příště v samostatném článku). Ideální jsou světlé, nevzorované, z přírodního materiálu. Pokud bychom použili tmavou barvu, mohla by pak prosvítat vrchním úpletem a panenka by získala poněkud nemocný vzhled.
Nebo z ní ušijeme celou panenku.
Kliknutím na obrázek se opět dostanete na stránku s návodem.
Сделать такую куколку совсем не сложно, потребуется час - полтора.
Takže nevyhazovat, ale dát novou šanci. Tvoření zdar!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..